2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#magyarország #nato #orosz-ukrán konfliktus

NATO gyorsreagálású erők jöhetnek Magyarországra

Kósa András/Azonnali.hu 2022.02.27. 15:25

Az egyik parancsnokság már Székesfehérváron van.

azonnalipp

Nem kapott nagyobb publicitást, de a NATO pénteki sajtókonferenciáján a szervezet egyik szóvivője azt kis bejelentette, hogy a szövetség tagállamai beélesítették a katonai konfliktus esetére kidolgozott védelmi terveiket, és

ennek keretében csapatokat küldenek a NATO keleti tagállamaiba, melyek a legjobban kitettek a veszélynek.

A szóvivő konkrét országok megnevezése nélkül hangsúlyozta, hogy minden tagállam egységesen lépett és a csapatok telepítésében is konszenzus volt.

 

A NATO gyorsreagálású erőinek felállításáról egyébként még 2002-ben döntöttek a szervezet prágai csúcstalálkozóján, jelenleg – a NATO saját tájékoztatása szerint – összesen 40 ezer főnyi ilyen erővel bír a szövetség, ebbe szárazföldi csapatok, hadihajók és légierő is tartozik, a tagállamok rotációban biztosítják a szükséges egységeket.

A gyorsreagálású egységeket többek között éppen olyan helyzetre hozták létre, mint ami az Ukrajna elleni orosz invázióval kialakult,

vagyis, ha „radikálisan megváltozna a biztonsági környezet” a NATO szempontjából.

 

A gyorsreagálású erők egyik parancsnoksága egyébként 2016 szeptembere óta Székesfehérváron működik, Topor István ezredes vezetésével.

 

A magyar parancsnokságnak közösségi oldala is van, ebben szintén található egy bejegyzés a február 25-i sajtókonferenciáról. Itt – nem megemlítve, hogy Székesfehérvárra konkrétan jön-e, és ha igen, milyen alakulat – arról számolnak be, hogy

összesen 22 ezer katonát telepítenek a keleti tagállamokba, 100 harci repülőgép áll készenlétben bármikor bevethetően és 120 hadihajó, utóbbiak közül 3 repülőgép-hordozó.

(Via azonnali.hu)

 

Címlapfotó: NATO parancsnokság Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló