2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #háború #orosz-ukrán konfliktus #kijev

Napokon belül eleshet Kijev az amerikaiak szerint


Az oroszok már elkezdtek beszivárogni az ukrán fővárosba.

azonnalipp

1-4 napig tarthat az ukrán főváros oroszok általi lerohanása,

ez volt az inváziót megelőző becslés, és ez nem változott – írja a CNN hírszerzői forrásokra hivatkozva, amik szerint egyébként a vártnál nagyobb ellenállásba ütközik az orosz hadsereg.

 

De ez nem jelenti azt, hogy kijev lakossága és az ukránok könnyen adnák magukat:

az invázió kezdete, csütörtök reggel óta eddig összesen 18 ezer lőfegyver osztottak szét azok között, akik jelentkeznek, hogy megvédják a várost

– írja az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren, hozzátéve, hogy a fegyvereket továbbra is osztják.

 

A minisztérium ugyanezen a csatornán szólította fel péntek délelőtt a lakosságot, hogy figyeljék és jelentsék az ellenséges csapatok mozgását, és ha tudják, Molotov-koktélokkal állítsák meg őket.

kijev-
Fotó: Tiia Monto / Wikimedia Commons

Közben ukrajna megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot.

Péntek délelőttre az orosz csapatok elérték Kijevet északi részét és orosz katonáknak sikerült is beszivárogniuk a városba, de az ukrán hatóságok szerint hatástalanították őket.

 

A jelenlegi információk szerint Kijev Obolonskij kerületében vannak harcok, a belvárostól mindössze pár kilométerre, ahol megjelentek az orosz tankok is.

 

Források szerint T80-as tankokat vezényeltek be az oroszok, emellett

több hidat is leromboltak város körül a hajnalban indított rakétatámadásokkal, hogy így állítsák meg az ukrán csapatok mozgósítását.

 

Délelőtt az ukrán hatóságok azt jelentették, hogy egyelőre sikerült feltartóztatni Kijevnél az orosz előrenyomulást. A híradások szerint egész délelőtt szóltak a légvédelmi szirénák, az emberek óvóhelyek menekültek.

 

A Kyiv Independent független angolnyelvű lap Twitterén arról ír ukrán katonai információkra hivatozva, az oroszok célja, hogy a határ mentén fokozzák a harcokat, hogy Kijevből az ukránok csapatokat vonjanak ki, majd a különleges orosz alakulatok tagjait juttassák be a városba, hogy azok gyújtogatást és káoszt okozzanak.

A végső cél az orosz kormányzati épületek elfoglalása lehet a lap szerint.

Oroszország csütörtök hajnalban indított átfogó támadást Ukrajna ellen, a csütörtöki eseményeket az Azonnali ebben a cikkben követte, a péntek reggeli helyzetet itt foglalta össze.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló