2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#gazdaság #európai uniós támogatás #nagy márton

Nagy Márton: uniós pénz nélküli létre kell átállni

Csarnó Ákos 2023.06.06. 12:23

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor így mi lesz pl. a pedagógus bérekkel?

 

Világgazdaságnak adott interjút a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az infláció leszorítását kulcskérdésnek és reális célnak nevezte, (noha már az év fele eltelt és nem látszik az infláció elleni harcnak komolyabb eredménye).

 

Az energiaárak hatása és az árfolyam leértékelődése együttesen 60-70 százalékban felelős az inflációért, 20-30 százalékban pedig az ár-profit spirál, de mostanra szerinte mára megszűnt ezek hatása.

 

A miniszter álláspontja, hogy az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva fog csökkenni, a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is lesz hatása hamarosan. Dönteni fognak az árstopról, ami ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatással bír. A kamatstopról beszélve azt emelte ki, hogy, azt akkor vezethetik ki, ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz.

 

Azzal, hogy az állam a szocho (13%-os betéti kamat adójával) az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat nem hagyják a lakosság vagyonának elinflálódását.

Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét – emelte ki a miniszter.

Nagy Márton idén 1,5, jövőre 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít-

 

A miniszter szerint az uniós forrás könnyen kiváltható

 

Nagy Márton azt elismerte, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában azok nem a leg jelentősebbek, ugyanis szerinte könnyen kiváltható ez a forrás. 

 

Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.

A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, hogy a kormány akármit is tesz, az úgysem jó Brüsszelnek.

 

Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, viccesnek tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. Ezzel ellentmondásba került a miniszter, ugyanis az interjú elején még elenyésző, 1 %nyi arányra „lőtte be” az árstopok hatását.

 

indexkép: MTI/Mohai Balázs

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló