2023. január 29., Adél

Mindenki ügye

#koronavírus #operatív törzs #járvány #müller cecília

Müller Cecília: két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőn lévők száma, sok fiatal is kórházba kerül

2021.03.08. 12:57

Az új betegek közül sokaknak hamar leromlik az állapota.

Ahogy portálunk is megírta, hétfőn reggel a kormányzati tájékoztató portál arról tájékoztatott, hogy hétfőre egymillió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást itthon. Az Infostart beszámolója szerint Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján ismertette a reggeli adatközlésből kimaradt oltási adatokat:

hétfő délelőttig már egészen pontosan 1.002.714 ember kapta meg az első oltását Magyarországon, ezzel a lakosság átoltottsága 10,26 százalékos, ami alapján Magyarország lakosságarányosan a második az EU-ban. 307.929 ember a második oltáson is túl van.

Az országostisztifőorvos közölte, hogy kedden ismét érkezik Pfizer-vakcina, és minden nap zajlik a legidősebbek és a magas kockázatú személyek beoltása. Emellett azt is megismételte, hogy a hét második felében adják be a múlt hétvégére tervezett AstraZeneca-oltásokat. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mivel magyarázható a reggeli adatközlésben szereplő 2696-os új fertőzésszám, ami az előző napokhoz képest nagy visszaesés.

 

Elhangzott továbbá, hogy akik fáradtsággal vagy más maradványtünettel küzdenek, azokat az úgynevezett hosszú Covid-ambulanciák fogadják. A jelentkezőket kivizsgálják és gyógyítási programot készítenek számukra.

 

Az aktuális járványhelyzet kapcsán Müller Cecília úgy fogalmazott, soha nem volt még olyan nagy emelkedés az aktív fertőzöttek számában, mint az utóbbi időben, hiszen 115.981 főnél jár. Mint mondta:

a legnagyobb terhet az jelenti az egészségügynek, hogy sokan kerülnek kórházba, mert súlyosan zajlik a betegségük. Sok köztük fiatal, és gyorsan, órákon belül romlik le az állapotuk annyira, hogy ellátásra szorulnak.

1057 fő került kórházba csak a hétvégén – 33 százalékkal több kórházi megbetegedést regisztráltak az elmúlt héten, mint az azt megelőzőn. A lélegeztetett betegek száma 129 fővel nőtt a hétvégén, két hét alatt pedig megduplázódott.

MTI Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

 

A tisztifőorvos azt kérte, hogy aki bármilyen tünetet észlel magán, sehova se menjen, a háziorvosával konzultáljon, ugyanis a fertőzés továbbadásának lehetősége most nagyobb, mint korábban bármikor, a mutáns törzsek sokkal fertőzőképesebbek. A reprodukciós rátánk 1,4 százalék közelében van, ez magasnak számít – hangsúlyozta.

 

Magyarországon már öt főnél mutatták ki a dél-afrikai mutáció jelenlétét, 13 főnél a cseh, 145 főnél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns variáns meglétét mutattak ki a Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez utóbbiakat is figyelik, mert a járványügyi viselkedésük "nem megbízható".

Az összes pozitív koronavírusteszt több mint 70 százalékában újfajta vírusvariánst mutattak ki.

Az új mutációknál az első jellemző tünet a köhögés, és sokaknál alakul ki hirtelen magas láz és ízületi fájdalom. Ezért olyan fontos, hogy valamennyi közterületen viselni kell a maszkot.

 

Az országos tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy csak egészséges gyermek csak egészséges nagyszülőhöz menjen. Ha pedig a nagyszülő már megkapta a második oltását és eltelt azután egy hét, akkor ő védettnek tekinthető.

 

(Indexkép: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló