2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#időjárás #nyár #forróság #hőségriasztás

Müller Cecília hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást

Barna Benedek 2022.06.30. 13:55

A péntek este, szombaton érkező hidegfrontnak sem lesz nagy hatása.

Jövő hétfő éjfélig meghosszabbítja a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt harmadokú hőségriasztást Müller Cecília országos tisztifőorvos

– számolt be az MTI.

 

Ez a legmagasabb fokú hőségriasztás, és akkor rendeliek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztetett, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért az NNK és az OKF azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Kitértek arra is, hogy a kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton. Felhívták a figyelmet, hogy felhevült testtel ne ugorjon senki vízbe.


Figyelmeztettek, hogy a nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljék a napozást. Aki nem tud árnyékba húzódni, viseljen lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A várandós anyáktól azt kérték, csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

 

Kiemelték továbbá, hogy mindenki használjon a bőrtípusának leginkább megfelelő fényvédőt. A szem védelme érdekében hordjanak UV-szűrős lencsét, napszemüveget.  

eger-meleg-mti-komka-
Fotó: Komka Péter / MTI

Az autóval közlekedőktől azt kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot (a hőségre való tekintettel a rendőrség több vezetési tanácsot is megfogalmazott, ezek ITT olvashatók). Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot"

– emelték ki.

 

A hőségre tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Külön felhívták a figyelmet arra is, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Azt kérik, a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a lángokat. 

A meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán csütörtök délelőtt azt írták: péntek este, szombaton hidegfront éri el az országot. A hőmérsékletben ennek némi nyoma inkább csak a Dunántúlon lesz, az ország keleti felén marad a hőség. A front mentén szélerősödésre, növekvő csapadékhajlamra kell készülni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló