2021. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #harmadik oltás

Müller Cecília: egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás

Barna Benedek 2021.07.27. 18:59

A tisztifőorvos szerint a koronavírus variánsai miatt lehet szükség egy újabb dózisra.

 

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás

– mondta el az országos tisztifőorvos a közmédiának kedden.

 

Müller Cecília közölte:

a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – mondta az országos tisztifőorvos. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

muller_cecilia-1589-vsz (1)
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília emlékeztetett:

a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges, és a hét második felétől lehet időpontot foglalhalni rá.

A tisztifőorvos úgy nyilatkozott, hogy a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az elmúlt hetekben 20 százalékos emelkedést figyeltek meg, és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.


Mint mondta, van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló