2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#koronavírus #müller cecília #vakcina #oltóanyag #sinopharm

Müller Cecília elmondta, milyen lesz a magyar koronavírus-oltóanyag

ugytudjuk.hu 2021.04.26. 12:32

A kínai Sinopharméhoz hasonló technológiával fog készülni a hazai vakcina.

Honfitársaink betartották a szabályokat, kirívó szabályszegést a hétvégén nem tapasztaltunk

– közölte Kiss Róbert rendőr-alezredes a hétfői operatív törzs sajtótájékoztatóján a szombati terasznyitással kapcsolatban.

 

Hozzátette, hogy továbbra is kiemelten fontosnak tartják az intézkedések betartását, ezek betartására kér mindenkit. A hétvégén elsősorban figyelmeztetésben részesítették azokat, akik nem tartották be az intézkedéseket, ez azt jelenti, hogy egyetlen vendéglátóhelyet sem kellett bezáratni a terasznyitás hétvégéjén.

 

"Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett az országba hétvégén" – jelentette be Müller Cecília, utalva arra a 600 ezer adag Sinopharm-vakcinára, ami vasárnap este került kiszállításra.  Az oltóanyag valamennyi kórházi oltóponton elérhető lesz, és a háziorvosok számára is rendelkezésre bocsátják.

 

Az országos tisztifőorvos elmondása alapján a Sinopharm vakcinában teljes, elölt vírus van, ezért erőteljes immunválasz alakulhat ki. Arra számítanak, hogy ez a vakcina majd hatásos lehet a későbbi variánsokkal szemben is, de ennek részleteit még vizsgálni kell.

Müller beszélt az egyes oltóanyagok hatékonyságáról is, kiemelve, hogy a gyártani tervezett magyar vakcina is teljes elölt vírust fog tartalmazni, mert egyelőre ez a módszer bizonyul a leghatékonyabbnak.

Kitért az online oltási időpontfoglalásra is: mindenki, aki előzetesen regisztrált, felmehet az időpontfoglalásra szolgáló weboldalra és néhány perc alatt elintézheti a foglalást, vagyis ma már nem kell sms-ben kapott kód, behívó vagy más adat.

kiss_robert_es_muller_cecilia-korona-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

 

"A járvány nem ért véget, a mai 176 áldozat között is vannak fiatalok, illetve olyanok is, akik nem szenvedtek semmilyen alapbetegségben" – hangsúlyozta a tisztifőorvos, aki szerint ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen mindenkinek, a brit mutáns továbbra is erőteljes.

 

Tájékoztatott, hogy az indiai dupla vírusmutánst már Svájcban azonosították, ám egyelőre nem tudni, mennyivel veszélyesebb, mint a többi variáns.

A virológusok szerint jó hír, hogy az általunk használt ötféle vakcina az indiai mutációval szemben is védelmet nyújt, de Magyarországon ezt a típust egyelőre nem azonosították

– mondta Müller, majd kiemelte, hogy a szennyvízadatok alapján a legtöbb városban csökken a koronavírus oltóanyaga, egyedül Debrecenben mértek stagnálást.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló