2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

Most vasárnap utoljára tekerhetjük vissza az órát, de a kormány még nem döntött

EÜ/MTI 2019.11.30. 00:00

Életbe lép a téli időszámítás, de a jövőben Magyarország saját maga dönthet róla, hogy marad-e ebben vagy újra vált nyárira.

 

Az Európai Unió tavaly határozott az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es eltörléséről úgy, hogy tagállami hatáskörbe utalta, az egyes államok a téli vagy a nyári időt szeretnék-e véglegesíteni. Ugyanis ma már semmiféle gazdasági előny nem származik belőle, az emberi szervezetet viszont jelentősen megterheli – van, aki egy-két hétig is nyögi az elvesztett vagy hozzáadott egy-egy óra hatásait - írta a 24.hu.

 

Most vasárnap, október 25-én még minden uniós országban életbe lép a téli időszámítás, azaz hajnali 3-kor az órákat hajnali 2-re állítjuk át. Ezek után viszont ahol a téli mellett maradnak, többé nem lesz óraátállatás, ahol viszont a nyárit választják, ott 2021. március 28-án, a hónap utolsó vasárnapján még tekernek egy utolsót. Ezúttal előre, hajnali 2-kor 3 órára.

 

Innentől kezdve a magyar kormányon múlik, hogy egy kormányhatározattal dönt róla, milyen időszámításnál maradunk, vagy az Országgyűlés elé viszi-e a kérdést. A parlament gazdasági bizottsága 2018-ban tárgyalt utoljára az ügyről, azóta semmilyen egyeztetés nem történt.

 

 

A Magyar Alvás Szövetség elnöke a halogatás veszélyeire figyelmeztetett. "Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben, annak ellenére, hogy a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk. Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg"- közölte G. Németh György.

 

A MÁV szerint néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint az óraátállítás, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. A vasúttársaság azt közölte, a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról a hajnali órákban Szobra és Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes vonalon. Míg a Nyugati pályaudvarról hajnali kettő óra után induló vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak.

 

Eger-Budapest: a buszok még mindig nem mehetnek fel az M25-ösre, a vonat lesz a nyerő

Mintha az állam szándékosan hozná helyzetbe a vasutat Eger és Budapest között. Mondjuk a szerdán bejelentett újdonságok után alapból sem marad sok esélye a buszközlekedésnek.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló