2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#kormány #propaganda #rezsi #kata

Saját szavazóinak hazudó Fidesz, átgondolatlan energiapolitika – Reagált az ellenzék a kormány új bejelentésére

Barna Benedek 2022.07.13. 17:36

"Kata nincs, rezsicsökkentés nincs, adóemelés van!" – írta a Momentum.

A kormány két nap alatt hatalmas csapást mért az emberekre"

– írta a Momentum Mozgalom szerda délután kiadott közleményében, amellyel a Kormányinfón elhangzottakra reagáltak.

 

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely szerdán bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdetnek, és ismertetett egy hétpontos intézkedési tervet, amelynek részeként megszüntetik a teljes rezsicsökkentést. A Momentum szerint ez a második csapás volt azt követően, hogy kedden a kormánypártok megszavazták a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) szigorítását, amivel – mint írják – több mint 400 ezer egyéni vállalkozó megélhetését sodorták veszélybe.

A Fidesz hazug módon az emberek megvédésével, a rezsicsökkentés fenntartásával kampányolt. De a valóság az, hogy eltitkolták az emberek elől a gazdaság valódi állapotát, most pedig pontosan azt csinálják, amivel az ellenfeleit vádolták korábban: megszorításokat vezetnek be és az emberekkel fizettetik ki a rossz kormányzás és a hazug kampány árát.

– fogalmaz a párt közleménye, majd hozzáteszik, hogy

kiderült: a Fidesz a saját szavazóinak is hazudott! A rezsicsökkentést nem tudják fenntartani, az egyéni vállalkozókat nem tudják megvédeni és a gazdaságot nem tudják talpraállítani. Kata nincs, rezsicsökkentés nincs, adóemelés van!"

A Momentum szerint az Orbán-kormány a megélhetési válság közepén nemcsak magára hagyta az embereket, hanem napról napra nehezíti az életüket. Mint írják, "a megélhetési válságra az egyetlen megoldást az EU-s pénzek hazahozatala jelenti, vagyis a kormánynak végre kell hajtania a kért reformokat és antikorrupciós garanciákat". Az ellenzéki párt ennek érdekében kérte a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Uniós Ügyészséghez és végre egyezzen ki az Unióval.

 

A Momentum szerda estére, 18 órától kezdődően új tüntetést szervezett a kata szigorítása ellen.

 

 

MZP: Orbán hazugsággal nyert

 

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat vezető Márki-Zay Péter, az ellenzék tavaszi miniszterelnök-jelöltje a Facebookon élőben bejelentkezve azt mondta, alig száz nap kellett, hogy kiderüljön: a Fidesz hazugságokat állított a választási kampány során.

Hazugsággal nyert választást Orbán Viktor"

– jelentette ki a politikus.

 

A Hódmezővásárhelyt vezető politikus emlékeztetett: Orbán azzal vádolta őt, hogy meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, noha ő csak arról beszélt, hogy az intézkedés abban a formában, ahogy a Fidesz csinálta, fenntarthatatlan. "És erre mit tesz a Fidesz mindössze száz nappal később? Megszünteti a rezsicsökkentést, mert rájöttek, hogy ebben a formában, ebben a helyzetben fenntarthatatlan" – fogalmazott.

 

Ezt követően más példákat is felsorolt Márki-Zay. Megemlítette többek között azt, hogy az ellenzéket vádolták a kampányban adóemeléssel, most viszont azzal, hogy gyakorlatilag megszüntetik a katát, szerinte sokak számára "igenis adót emelt Orbán Viktor" – akárcsak a különadókkal, amelyeket végső soron az emberek fizetnek meg. De a volt kormányfőjelölt beszélt arról is, hogy bár a kampányban őt támadták amiatt, amiért Ukrajnával kapcsolatban a NATO-val való együttműködésről, közös fellépésről beszélt, mostanra Orbánék engedélyezték, hogy az országban bárhová csapatokat telepítsen a katonai szövetség.

 

 

"A sánta kutya elszaladt"

 

Hasonlóképpen, a kormánypárt választási ígéreteit felidézve reagált az MSZP is:

Nos, a sánta kutya elszaladt, a hazug Fideszt utolérték. Azt ígérték, nem lesz adóemelés: a KATA eltörlése brutális megszorítás több százezer család számára. Azt ígérték: nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez. Most a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában megszűnik. Azt ígérték: felépítik Paks 2-t. Az üzemidő-hosszabbítás bejelentésével lényegében beismerték, hogy ez szükségtelen. Felkészül a benzinárstop?

– áll az ellenzéki párt társelnöke, Tóth Bertalan által jegyzett közleményben.

 

A szocialista politikus szerint most lepleződött le igazán, hogy mennyire átgondolatlan és igazságtalan energiapolitikát folytatott a Fidesz-kormány. "Most látszik igazán, hogy mennyire nem tettek semmit az orosz energiahordozóktól történő függőségünk csökkentése érdekében. És még mindig magasról tesznek az energiahatékonyság javítására, mert a kormányzati akcióterv erről egy szót sem szól" – tette hozzá az MSZP.

 

 

Dobrev szerint a kormány politikailag megbukott

 

A délután folyamán a Demokratikus Koalíció szintén kommentálta a bejelentést, a párt nevében EP-képviselőjük, Dobrev Klára nyilatkozott, aki azt mondta,

az Orbán-kormány politikailag megbukott",

mivel "elbukta" a legfontosabbnak tekintett ügyét, a rezsicsökkentést. Dobrev szerint most kiderült, hogy amivel a kormány a választási kampányban még az ellenzéket vádolta, azt most orbán Viktor saját maga valósítja most meg.

 

Az ellenzéki politikus ezután úgy folytatta, hogy nem csak a rezsicsökkentés ügyében nem mondott igazat a kormány, hanem az elmúlt 12 évük "hazugságra épült". Példaként említette egyrészt azt, hogy azt hirdették, erős az ország és a forint, miközben "tudatosan gyengítették a forintot", illetve hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások védelméről beszéltek, aztán most a kormány "eltörli" a katát. De megemlítette azt is, hogy szerinte Orbánék állandó Brüsszellel vívott "szabadságharca" is csak arról szól, hogy ne kelljen "abbahagyni a lopást", és így a "Fidesz-közeli oligarchák, nagytőkések" minél több pénzt kapjanak.

 

 

Az LMP zöld akcióterv végrehajtását szorgalmazza

Azért érinti súlyosan a mostani energiaválság Magyarországot, azért van most szükség rendkívüli intézkedésekre, mert a kormány az elmúlt 12 évben rossz politikát folytatott. A Fidesz felelősége, hogy Magyarország ennyire kiszolgáltatott a leginkább importból beszerzett fosszilis energiának"

– írták az LMP közleményében.

 

A zöldpárt szerint a fentiek beismerése az, hogy a kormány hétpontos válságtervének minden egyes lépése szennyező, nehezen beszerezhető vagy veszélyes energiakapacitások bővítéséről szól. "Egyszerűn nincs máshova nyúlni, mert az elmúlt évtizedben rossz irányba mentünk az autópályán" – fogalmaztak.
 
Az LMP szerint az egy dolog, hogy Orbánék hibáztak, azt viszont megbocsáthatatlannak tartja az ellenzéki párt, hogy "még egy ilyen válságban sem képes korrigálni a kormány". Szerintük a zöld átállás halogatása az ország jövőjét veszélyezteti, ezért egy ötpontos zöld akcióterv végrehajtását követelik:

 

1. Minden, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltás és korlátozás feloldása.

 

2. Szociális alapú épületszigetelési program elindítása.

 

3. Támogatás ahhoz, hogy a családok megújuló energia telepítésével tudják csökkenteni a rezsiköltségeket.

 

4. A havi 5000 forintos "klímabérlet" azonnali bevezetése. (Az LMP német mintát követő javaslata szerint ez egy országosan megvásárolható, minden tömegközlekedési eszközre érvényes, egységes árú bérlet lenne.)

 

5. A "soha el nem készülő" Paks 2 felmondása, és az így megmaradó pénz ráfordítása a megújuló kapacitások bővítésére.

 

 

(Indexfotó: Kovács Tamás / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló