2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

Mire ügyeljünk nyári autózáskor?

Szponzorált tartalom (x) 2019.11.30. 00:00

Beköszöntött a várva várt nyár, amit a hőmérséklet is jól jelez a szokatlanul magas 30 C fokaival. Már nincs sok hátra az iskolai nyári szünetig, ha kitör a nyári szünet, sokan autóba pattanunk, és elindulunk a jól megérdemelt nyári pihenésünkre.

 

Ki rövidebb, ki hosszabb időt tölt ilyenkor az autóban, ám mindkét esetben igaz, hogy az autóban tapasztalható nagy meleg elviselhetetlen tud lenni, és az egészségünkre is komoly hatással lehet. Érdemes tehát nem csak az autó felkészítésére, hanem a magunk egészségére is odafigyelni!

Mielőtt útra kelnénk…

 

Ha nyaralásra indulunk, akkor az mindenképpen hosszabb utat feltételez, mint a napi rutinos munkába  járásunk, ezért nem árt, ha indulás előtt alaposan átnézetjük az autónkat. Tekintve a szervizek folyamatos zsúfoltságát, igyekezzünk jó előre bejelentkezni a műszaki vizsgálatra, hogy biztosan legyen elegendő idő elvégeztetni azt, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Természetesen az apróbb teendőket saját magunk is elvégezhetjük, mint amilyen az olajszint ellenőrzése, az ablakmosó folyadék nyárira cserélése és szintellenőrzése, fékfolyadék mennyiségének ellenőrzése, izzókészlet pótlása, izzók cseréje, stb. A nyári gumiabroncsok cseréjén a nyár elejére szinte mindenki túlesett, ám egy hosszabb út előtt mindenképpen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát, és főleg a pótkerék állapotát is! Ezt általában elfelejtjük, és csak akkor döbbenünk rá, hogy lapos a pótkerék, ha már megtörtént a baj és szükségünk lenne rá!

 

Tavasszal esedékes a légkondicionáló, klíma ellenőrzése és éves tisztítása is, erről nem szabad megfeledkeznünk, hiszen egy elszennyeződött pollenszűrő komoly betegségek okozója is lehet úgy, hogy még csak nem is gyanakodunk rá… Allergiát és asztmát is okozhat, nem árt rá odafigyelni.

 

Nyáron a nagy melegben hamarabb felforr a hűtővíz, ilyenkor elengedhetetlen, hogy jól működjön a hűtőventillátor, érdemes arra is vetni egy pillantást. Gyakori probléma, hogy a hűtőventillátor folyamatosan megy, nem áll le akkor sem, amikor nem szükséges a működése, ebben az esetben mindenképpen nézessük meg autószerelővel!

 

Az egészségi állapotunkra is figyeljünk!

 

Nyáron, ha nagy melegben autózunk, érdemes nagyobb követési távolságot tartani, hiszen ilyenkor eltompulhat az agyunk, lassabban reagálunk a dolgokra, legyen idő a fékre lépni, ha szükséges. Próbáljunk türelmesek lenni autóstársainkkal is, előzékenységgel többre megyünk, mint dühvel.

 

A nyári időszakban gyakran előfordulnak zivatarok, ilyenkor hirtelen olyan nagy mennyiségű eső eshet le rövid idő alatt, hogy az út víztengerré változik, az előttünk lévő esőfüggönytől pedig semmit sem látunk. A legjobb, ha ilyenkor lehúzódunk az útról, és megvárjuk, míg csillapodik az eső, az a pár perc időveszteség nem számít, ha a biztonságunkról van szó.

A nagy meleg jelentősen terheli a szervezetünket, elengedhetetlen, hogy a hosszabb utak során megálljunk pár percre pihenni, levegőzni, és folyamatosan gondoskodjunk a folyadék-utánpótlásról is. Ez nem csak a gyerekek esetében, hanem a felnőttek esetében is igaz! A szomjoltásra a legjobb a víz, ha citrommal, mentalevéllel ízesítjük, a gyerekek is nagyobb örömmel fogyasztják majd!

 

A nagy meleg elkerülésére jól tesszük, ha utunk nagyobb részét a kora reggeli órákban tesszük meg, érdemesebb korábban indulni, ilyenkor még a nagy forgalmat is elkerülhetjük az utakon.

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló