2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#kormány #európai unió #egyetem #erasmus+

Minden köztisztviselőt kirakatna az EU a magyar egyetemek vezetéséből, a polgármesterek maradhatnának

Pintér Bence 2023.03.06. 08:25

A kormány csak alibizett eddig.

 

Az Európai Bizottságnak (EB) nem felel meg a magyar kormány egyetemi kuratóriumokról szóló javaslata – írja a Népszava. A brüsszeli álláspont szerint nem elég minisztereket, államtitkárokat és helyetteseiket kirakni a vagyonkezelő alapítványok vezetéséből, távozniuk kell onnan a parlamenti képviselőknek, állami hivatalok vezetőinek és általában a köztisztviselőknek is. A tiltás a polgármesterekre nem vonatkozna,

Emellett a jelenleg életfogytig tartó kuratóriumi tagságot az Európai Bizottság inkább kétszer négyéves időtartamra korlátozná a Budapest által javasolt kétszer hat esztendővel szemben, és az EB azt is kikötné, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe. 

A Bizottság csak ezen feltételek teljesülése esetén egyezik bele abba, hogy az alapítványi kezelésbe utalt egyetemek részt vehessenek az Erasmus-programokban valamint a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban, erről már tájékoztatták is a magyar kormányt.

 

indexkép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló