2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

#felmérés #abortusz #ipsos

Milyen keresztény nemzet így a miénk? A magyar emberek több mint kétharmada támogatja a legális abortuszt


Az Ipsos felmérése szerint a magyarok 79 százaléka engedélyezné bármikor vagy súlyosabb esetben a terhességmegszakítást, ami némileg a világátlag felett van. Malajzia kivételével minden országban legalább egy szűk többsége támogatja a legális abortuszt, a magyar számok az elmúlt években érdemben nem változtak.

A magyarok 59 százalékban támogatják az abortusz engedélyezését az érintett nő döntése alapján és további 20 százalék egyetért a legális terhességmegszakítással bizonyos speciális helyzetekben, például ha valaki erőszak áldozatává vált – ez derül ki az Ipsos friss nemzetközi kutatásából.

 

A kutatás szerint a megkérdezett magyarok 8 százaléka szerint kellene tiltani a magzat elvetetését – ezalól pedig csak akkor adnának kivételt, ha a nő élete veszélyben van, míg mindössze 3 százalék nem támogatja semmilyen esetben a művi terhességmegszakítást. A téma megosztó jellegét mutathatja, hogy 10 százalékot tett ki, aki nem tudja vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A kutatás eredménye azonban jól mutatja, hogy összesítve a magyarok 79 százaléka, több mint a lakosság kétharmada támogatja valamilyen formában a legális abortuszt.

Ez némileg több, mint a világátlag, ahol 46 százalék támogatja minden esetben és 24 százalék erőszak és más ehhez hasonló élethelyzetek esetén. A legtöbben a svédeknél abortuszpártiak: ott 88 százalékra jött ki az összesített adat, a hollandoknál 85, a franciáknál és a németeknél pedig 81.

 

A legtöbben Malajziában ellenzik a terhességek megszakítását; itt mindössze a megkérdezettek 30 százaléka, tehát kevesebb, mint a megkérdezettek egyharmada engedélyezné azt valamilyen helyzetben. Ez az egyetlen ország egyébként, ahol kisebbségben vannak, a listában utána következő Peruban is szűk többség, 53 százalék engedné valamilyen formában.

Érdemben nem változott a magyarok véleménye

Ami még kiderül a felmérésből, hogy 2014 óta a magyarok hozzáállása kevesett változott a kérdéshez. Akkor pontosan 79 százalék jött ki összesített adatként, amely azóta némileg ingadozott, majd idénre ismét visszatért a 2014-es pontra.

 

Ez magyarázatot ad arra, hogy bár a Fidesz-közeli értelmiségi körök időről-időre felvetik vallásos-konzervatív megközelítésből a művi terhességmegszakítás törvényi szigorítását, ahogyan a kormány is a közelmúltban aláírt Donald Trump akkori amerikai elnök támogatására egy abortuszellenes nyilatkozatot,

valójában nem várható, hogy szigorítanának a terhességmegszakítások jogi hátterén Magyarországon.

Orbán Viktor legutóbb tavaly novemberben egy ellenzéki képviselői kérdésre tette egyértelművé: nem készülnek az abortusz szigorítására, ahogyan azt megtette például a lengyel kormány.

 

A kutatásban világszerte megkérdezettek között egyébként a nők valamivel nagyobb arányban pártolják az engedélyezést, összesen 73 százalékuk válaszolt így, míg a férfiaknak a 69 százaléka. Érdekes, hogy az 50 és 74 éves kor közöttiek 74 százaléka engedélyezné az abortuszt, míg a 35 és 49 év közöttiek, illetve a 35 alattiak csupán 69 százaléka.

 

Az Ipsos online kutatásában 27 országban összesen 20 003 embert kérdeztek meg a témában június 25 és július 9 között. Magyarországról ötszáz embernek tették fel a kérdéseket, akik a módszertan szerint reprezentatív módon leképezik az ország 75 év alatti lakosságát; a kutatásban a hibahatár 5 százalék. A kutatás további részletei – angolul – itt olvashatók el.

 

azonnalipp

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló