2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

Miért támogatják a legszegényebbek Orbán Viktort és a Fideszt? Egy kutatás most választ adott

EÜ/Azonnali 2019.11.30. 00:00

Például azért, mert Orbán Viktor a migránsokkal adott nekik is egy ellenségképet, akit gyűlölhetnek.

 

Melyik az a társadalmi csoport, ami a leginkább Fidesz-párti? A Medián 2018 végi és 2020 eleji (tehát még a koronavírus előtti), összevont méréseire támaszkodó 21 Kutatóközpont tanulmánya szerint a legrosszabb helyzetben lévő, vagyis az úgynevezett underclass - írja az Azonnali.

 

A kutatók a végzettség, a jövedelmi és vagyoni helyzet, a munkahelyi beosztás, az internethasználat, a lakóhely és az etnikai hovatartozás (roma vagy nem roma) szerint osztották fel a magyar társadalmat 14 részre, ahol a legjobb helyzetű elit kapta a 14-es, a legkevesebb erőforrással rendelkező, deprivált társadalmi osztály pedig az 1-es besorolást.

 

Az adatok alapján az látható, hogy az underclass, azaz az 1-es és 2-es, legalsó osztályokba tartozók között van arányaiban a legtöbb fideszes szavazó Magyarországon: az underclass majdnem fele kormánypárti szavazó, míg a teljes népességen belül „csak” 40 százalékos a Fidesz támogatottsága.

 

 

Még inkább szembeötlő a különbség, ha az ellenzék támogatottságát nézzük: míg a magyar társadalomban – a Medián összevont közvélemény-kutatásai alapján – 32 százalék az ellenzéki szavazók aránya, addig az underclassban az ellenzék még a 20 százalékos támogatottságot sem éri el.

 

Világos tehát, hogy amíg a Fidesz valamit nagyon jól csinál, és hatékonyan meg tudja szólítani a társadalom legalsóbb rétegeit is, addig az ellenzék nagyon rossz vágányon halad. Pedig a logikus pont az lenne – ha a gazdasági motivációk alapján szavazó állampolgár modelljéből indulunk ki –, hogy a legrosszabb helyzetben lévők a legelégedetlenebbek a mindenkori politikai vezetéssel, hiszen a hatalmat a legkézenfekvőbb hibáztatni a problémákért, és annál valószínűbb, hogy ellenzéket fogják támogatni...

 

Ha kíváncsi a Fidesz-fölény okaira, olvassa el az Azonnali teljes cikkét!

 

(Fotók: Azonnali, MTI)

 

Élelmiszercsomagokat osztott Egerben a Vöröskereszt, többgyermekes családokon kell segíteni

A mélyszegénység egész Heves megyében jelen van. Többek között lisztet, olajat és konzerveket tartalmaztak azok a csomagok, amelyeket a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének munkatársai osztottak ki kedden Egerben az Árnyékszala úti közösségi háznál - számolt be az Eger TV. Heves megyében összesen kétszáz ilyen csomagot állítottak össze, amellyel több, szegregátumokban, mélyszegénységben élő, többgyermekes családon segített a szervezet.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló