2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#vendéglátás #korlátozások #kaszinó

Miért lehetnek nyitva a kaszinók, amikor a vendéglátóhelyeket be kell zárni? Itt a kormány válasza

ugytudjuk.hu 2021.02.17. 11:09

Megjött a magyarázat.

Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy rákérdezzen, a kaszinók miért lehetnek nyitva a járványhelyzet alatt, amikor az összes többi vendéglátóipari egységet be kellett zárni.

 

Az ellenzéki képviselő a kérdésében felvetette, hogy a többi vendéglátót a koronavírus járvány megfékezése érdekében zárták be, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást. A kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket, minden nap 19 óráig.

Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak? A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?

– tette fel a kérdést az LMP képviselője a pénzügyminiszternek.

 

Ungár kérdésére végül bő két héttel később érkezett a válasz, de nem Varga Mihálytól, hanem Fónagy Jánostól, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkártól. Fónagy válaszát azzal kezdi, hogy a szerencsejátékok lebonyolítására szolgáló létesítmények – így többek között a kártyatermek és a játékkaszinók

nem minősülnek vendéglátóipari egységnek.

Fónagy szerint a szerencsejáték szervezés helyszínéül szolgáló helyiségek kizárólag a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről kiadott kormányrendeletekben foglalt védelmi intézkedések megtartásával üzemelhetnek. Az államtitkár hozzáteszi, hogy a járványügyi szabályokat a kaszinókban is maradéktalanul be kell tartani.

pexels-kaszinó
Fotó: pexels.com

 

A Magyarországon üzemelő 11 játékkaszinó nyitvatartási idejét a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseihez igazodva módosította, így a játéktermek legkésőbb este 7 órakor bezárnak. Azt, hogy a kaszinók 19 órakor valóban bezárnak-e, a szerencsejáték felügyeleti hatóság ellenőrzi.

 

Ungár Péter a Facebookon reagált a kormány válaszára:

 

"Egyszerű kérdést tettem fel: miért lehetnek nyitva a kaszinók, ha a teljes vendéglátásnak be kell zárnia?

A kormány válasza az, hogy mert csak.

Márpedig ennek egy magyarázata van: valamennyire eltér a vendéglátás és a kaszinók tulajdonosi struktúrája."

 

A Telex cikke a hír kapcsán megjegyzi: a kaszinóbiznisznek hagyományosan jó a fekvése a kormánynál: a korábbi kaszinókirály, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála után a kaszinóbirodalma tavaly áprilisban két kormányközeli üzletember érdekeltségébe került. A kaszinókoncessziókat kiíró Nemzeti Koncessziós Iroda pedig a a Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, azaz Rogán Antal kabinetfőnök felügyelete alá tartozik.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának résztulajdonosa)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló