2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

Mi köze van ennek az Orbán-kormánynak a kereszténységhez és az európai értékekhez?

azonnali.hu 2019.11.30. 00:00

A szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni, kommentálja az alkotmánymódosítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Magyarország értékek nélkül – rövid és velős kommentárban tárgyalja ki a kedden a magyar parlamentben a Fidesz és a KDNP által megszavazott kilencedik Alaptörvény-módosítást a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban Reinhard Müller.

 

A szerzőről érdemes tudni, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik kifejezetten konzervatívnak számító szerkesztője. A münsteri egyetemen jogot és történelmet végzett, újságírói pályája előtt pedig tudományos kutatóként is dolgozó Müller 2008 óta szerkesztője a frankfurti napilap jogi rovatának, cikkeiben rendre felszólal a házasság fogalmának meleg párokra való kiterjesztése, a meleg párok általi örökbefogadás, valamint az ellen, hogy meleg párok béranyaság útján váljanak jogilag szülővé. De ugyanígy kritizálja azt is, hogy Németország – igaz, mindenféle feltételekkel és korlátozásokkal – bevezette a születés helye szerinti állampolgárság-szerzést (jus soli), az ezáltali kettős állampolgárságot totálisan értelmetlennek tartja.

 

Müller azzal kezdi a cikkét, hogy önmagában az „apa férfi, az anya nő” mondat nem megy szembe európai alapértékekkel, ahogyan a keresztény kultúrára való hivatkozással sem, ám ezt kontextusában kell nézni, a kontextus pedig a budapesti, alkotmányozó többséggel rendelkező Orbán-kormány. Ennek „nincs sok köze sem a kereszténységhez, sem az európai értékekhez”, írja a FAZ szerzője, ugyanis ezek tartalmazzák a kisebbségek védelmét, az emberi méltósághoz és az önrendelkezéshez való jogot is, hogy „a hatalommegosztásról és a jogállamiságról ne is essék szó”. 

 

"Azon személyek masszív diszkriminációja, akik meg akarják változtatni a nemüket, egy olyan autoriter uralom jele, amely magát az igazság egyetlen birtokosának tartja. Minden iránt gyűlölelet szít, ami más. Ez az ellentétje mindannak, ami konzervatív és keresztény"

 

– írja Reinhard Müller. Leszögezi: az Európai Unióban igenis van helye olyan országoknak, amelyek a férfi és a nő közötti kapcsolatot részesítik előnyben, sőt olyanoknak is, amelyek tiltják a béranyaságot. Az aktuális németországi vitákra kikacsintva megjegyzi: arra sem vonatkozik összeurópai kötelezettség, hogy genderkompatibilissé tegyék a nyelvet (igaz, a magyar már eleve az).

 

De a határok szerinte eleve nem itt vannak, ezért a magyar Alaptörvény-módosítást is a kontextusa teszi azzá, ami: „A rezsim magatartása az igazságszolgáltatást és a médiát érő támadásokkal együtt megmutatja, hol vannak a határok. A kisebbségvédelem nem azt jelenti, hogy mindent a kisebbségeknek megfelelően alakítunk. De a szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni.”

 

Via Azonnali.hu

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló