2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

#pénz #mészáros lőrinc #gazdag

Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyar idei listáját


60 milliárd forinttal nőtt a vagyona.

A közelmúltban elnyert autópálya koncesszió nélkül is a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc. A májusban kihirdetett és 35 évre szóló autópálya üzemeltetési megállapodás bizonyára megdobja majd a felcsúti üzletember vagyonát, amely a tavalyi év „zárszámadását” követően is 480 milliárd forint – hatvan milliárddal több mint egy évvel ezelőtt. A most megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány  idei ranglistáján őt Csányi Sándor követi  420 milliárddal. Az OTP első emberének vagyona  összességében egy év alatt nem gyarapodott – ez jórészt a bank tetemes tőzsdei árfolyam veszteségének köszönhető.

 

Idén először léphetett fel a képzeletbeli dobogóra Felcsuti Zsolt. A világszerte ismert géptartozék gyártó MPF Holding többségi tulajdonosa Gattyán Györgyöt szorította egy hellyel hátrébb: Felcsuti vagyonát 345 milliárdra, Gattyánét pedig 320 milliárdra becsülték a kiadvány szerkesztői.

Pandémia után, csökkenés előtt?

A Szakonyi Péter  felelős szerkesztő és csapata által összeállított - és az idén 21. alkalommal megjelent! - kiadvány becslései és számításai szerint az ország első száz emberének összvagyona a válság és a pandémia ellenére sem csökkent – 2021-ben elérte a 6223,5 milliárdot.

A növekedés egy év alatt megközelítette a 637 milliárd forintot.

Ez érdekes módon szinte „fillérre” annyi, amennyi összvagyona az első száznak 2002-ben volt. A 100 Leggazdagabb magyar első kiadásában közölt becslés szerint ugyanis összesített vagyonuk akkor 632,4 milliárd forintra rúgott. Két évtizeddel ezelőtt a „bekerülési küszöb” mindössze 2,3 milliárd forint, azaz  akkori árfolyamon 10 millió euró volt, az idei első százba viszont már  legkevesebb 12,7 milliárd forinttal lehetett bekerülni.

 

A listán helyezett üzletemberek jelentős része továbbra is az ingatlanfejlesztésben találta meg „számítását”, ám egyre többen fektettek be már tavaly is az energetikába, ezen belül is a szolár technikába. A naperőművek értékét és jelentőségét az idén kirobbant energiakrízis még jobban emeli. Olyan üzletemberek is felfigyeltek erre a lehetőségre - többek közt Albrecht Ottó, Ináncsy Miklós - akik korábban soha nem invesztáltak az energetikába.


Új szereplők a listán

A viszonylag stabil hazai gazdaság jele, hogy idén mindössze négy új szereplő jelent meg a listán. A hazai létesítmény fenntartási piac nagyágyújának tartott, Kis-Szölgyémi Ferenc, a naperőmű üzletben évek óta élenjáró Lugos Roland, a sikeres építőanyagcég, a Masterplast társtulajdonosa Ács Balázs és a legdinamikusabb ingatlanpiaci szereplőnek számító Indotek résztulajdonosa Hermann Kamilla. Ez utóbbi megjelenésével duplájára nőtt az listán jegyzett hölgyek száma. (A tavaly csak Schmidt Mária, az ingatlanfejlesztésben tevékenykedő családi tulajdonban levő cég résztulajdonosa képviselte a gyengébb nemet.)

Orbán az élen

Idén tizenegyedik alkalommal közöl a kiadvány Befolyás barométert, vagyis egy olyan listát, amely az ország legbefolyásosabb szereplőit sorjázza. Az élen a negyedik alkalommal kétharmados többséggel megnyert választás miatt - is - nincs jelentős változás - a miniszterelnök primátusa évek óta megkérdőjelezhetetlen. Őt az elmúlt években is kiemelkedő helyen szereplő gazdasági szereplők és kormánypárti politikusok követik. Sorrendben a negyedik legbefolyásosabb Rogán Antal, akit Szijjártó Péter és Matolcsy György követ. Pintér Sándor belügyminiszternek pedig a 7. hely jutott. Előre ugrott - a lapzártát követően miniszternek jelölt - Lázár János, aki a 22. helyen szerepel. A legbefolyásosabb ellenzéki politikusnak az értékelést végző elemzők Karácsony Gergelyt tartották, aki a 30. helyre tudott felkapaszkodni. Gyurcsány Ferenc a 35. felesége Dobrev Klára pedig a 43. helyen áll. Érdekes, hogy nem jutott be az első 50 legbefolyásosabb közszereplő közé Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje.

Két évtizede változatlan módszertannal

Az első 100 Leggazdagabb magyar első ízben 2002-ben jelent meg – akkor még a Magyar Hírlap égisze alatt, Szakonyi Péter szerkesztésében. Az idei, sorrendben a 21. kiadás kiadvány metodikája az elmúlt évek alatt sem változott, a vagyoni becslések alapját továbbra is a cégek saját tőkéje jelenti. Az idei kiadvány a ceginfo.hu adatbázisát használta, szakmai partnere pedig a BDO Magyarország volt. A kiadványban közölt szócikkek megírásához ezen kívül nyilvános adatbázisokat is felhasználtak, amelyeket az érintett személyekkel történő személyes egyeztetések követtek.

 

A kiadvány 2022. május 26-án kerül forgalomba. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Címlapfotó: MTI/Bodnár Boglárka

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló