2021. június 20., Rafael

Mindenki ügye

#pénz #mészáros lőrinc #vagyon #hunguest hotels

Mészáros Lőrinc: Nincs félnivalóm egy kormányváltástól

Székely Zoárd 2021.06.11. 10:36

Egy ekkora vállalatot ugyanis csak transzparensen lehet működtetni.

Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt

– mondta Mészáros Lőrinc az Indexnek adott nagyinterjúban. A felcsúti milliárdos a 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint az ország leggazdagabb embere, és nem mellesleg Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja.

 

Mészáros azt erre a listára vonatkozó kérdésre úgy felelt:

aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó,

ezért nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ilyen listáknak.

 

A lap kitért arra is, hogy a közbeszerzések tekintetében „a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz”, a milliárdos ugyanakkor ezt is az ellenzéki politikusok és média számlájára írja. Mészáros szerint

balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak,

a munkáik döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutnak, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet, tette hozzá.

Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem

– fogalmazott. Mészáros elmondta azt is, hogy csoportszinten tavaly 1200 milliárd forintos árbevételük volt, „ezzel mi vagyunk Magyarország legnagyobb építőipari cége”.

 

A beszélgetésben felmerült, hogy a járványhelyzet túlélésében bizonyára

nagy szerepet játszott az egri Hotel Flórát is magába foglaló Hunguest Hotels szállodaláncnak felújításokra nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás is.

Mészáros kiemelte, hogy a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak a harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők.

Azok a szállodák, amelyek a felújítás miatt nem zártak be, a koronavírus mindhárom hulláma és az üzemszünetek alatt is csaknem ezer munkatársnak biztosították a megélhetését egy rendkívül válságos időszakban

– hangsúlyozta az üzletember.

 

A 2022-es választások is előkerültek a beszélgetésben. Mészáros azt mondta, hogy amióta visszavonult a közlettől, nem foglalkozik politikai kérdésekkel, ugyanakkor hozzátette:

köztudottak a politikai nézeteim, mint ahogyan az is, hogy szurkolok, hogy a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát. Szerintem a jobboldal nyerni fog. 

Arra a kérdésre pedig , nem tart attól, hogy azok kerülnek hatalomra, akik most a legélesebben kritizálják őt, így felelt:

Nekem nincs félnivalóm. Egy ekkora vállalatot csak transzparensen lehet működtetni.

Válásával és a vagyonmegosztással kapcsolatban annyit árul el, hogy utóbbi már szeptemberben lezárult, „nincsenek vitás kérdések köztünk.” Volt feleségével „nagyon korrektül” megoldották ezt a kérdést.  A Várkonyi Andreával való kapcsolatát feszegető kérdésre szűkszavúan válaszolt:

Igen, az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló