2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

#koronavírus #járványügyi intézkedés #nemzeti népegészségügyi központ

Megyénként eltérő járványügyi intézkedések is jöhetnek itthon

EÜ/MTI 2021.03.15. 07:31

Arra még várni kell, hogy a mostani lezárások hatásai láthatóak legyenek.

Az elmúlt napokban sem lassult a járvány itthon, és egyre több beteget ápolnak a magyar kórházakban koronavírus-fertőzés miatt. Ennek kapcsán Galgóczi Ágnes a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: továbbra is fontos a járványügyi korlátozások betartása, a már közterületen is kötelező maszkviselés, az olyan zsúfolt helyek kerülése, ahol nem lehet megtartani a másfél méteres védőtávolságot, és az is, hogy ügyeljünk a higiéniára. Ez mind szükséges a járvány terjedésének megakadályozásához, és az esetszámok csökkenéséhez.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetőjének tájékoztatása szerint folyamatosan emelkedik az oltásra regisztráltak száma, már csaknem hárommillióan igényelték a vakcinát, akik közül mintegy 1,6 millióan 60 év felettiek. Hozzátette: mivel ők tartoznak a legnagyobb kockázati csoportba, ezért az időseket oltják be elsőként. Galgóczi Ágnes kiemelte: az oltóanyagok folyamatosan érkeznek Magyarországra, és folyamatos a felhasználásuk a háziorvosok és a kórházi oltópontok bevonásával.

galgoczi_agnes-korona-gov
Galgóczi Ágnes (Kép forrása: koronavirus.gov.hu)

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-fertőzés lappangási ideje 14 nap, ezért a kontaktusok csökkentését követően legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy csökkenjenek az esetszámok is. Kiemelte: mivel a vírus brit mutációja sokkal könnyebben terjed a korábbinál, még hetek telhetnek el, mire láthatóak lesznek a lezárások hatásai.


Galgóczi Ágnes közölte: az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb.

Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be

– tette hozzá a járványügyi főosztályvezető.

 

(Indexkép: unsplash.com)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló