2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#eger #turizmus #húsvét #hosszú hétvége #idegenforgalom

Megteltek a szálláshelyek, több mint 9,5 milliárd forint bevételt értek el a húsvéti hosszú hétvégén

Kovács Dávid 2022.04.25. 11:35

A vendégéjszakák száma minden előzetes várakozást meghaladott, és 40 százalékkal felülmúlta a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát. Ebből az eredményből pedig Eger is kivette a részét.

 

Megteltek a szálláshelyek a húsvéti hétvégén, összesen 553 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken. A forgalom a bevételekben is megmutatkozott: a szálláshelyek 9,6 milliárd forint, a vendéglátóhelyek több mint 18 milliárd forint árbevételt értek el – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel.

Az MTÜ közleménye szerint a vendégéjszakák száma az előzetes várakozásokat is meghaladta, és mintegy 40 százalékkal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta. Kiemelik: a húsvéti időszak alapján is minden esély megvan rá, hogy az idei forgalom felülmúlja a tavalyit. A legközelebbi, pünkösdi hosszú hétvége már a nyári szezon kezdete lesz, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.

A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak a húsvéti hétvégén. Kiegyensúlyozott volt a hazai és a nemzetközi utazók megoszlása: a belföldi vendégek 337 ezer (61 százalék), a külföldiek 216 ezer (39 százalék) éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken. Budapesten a forgalom negyede koncentrálódott (139 ezer vendégéjszaka), amelynek többsége (85 százalék) külföldi vendégektől származott. A vidéki Magyarországon eltöltött 414 ezer vendégéjszaka 77 százaléka hazai utazókhoz volt köthető, akik körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és – ahogy számítottak ráEger voltak. A külföldiek leginkább Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

A szálláshelyeken realizálódott 9,6 milliárdos bevételból 5 milliárd forint a belföldiekhez köthető. Csütörtökön, pénteken és szombaton is napi 4 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el a vendéglátóegységek, ami kiemelkedő teljesítmény.

Az MTÜ közlése szerint országosan a vendégéjszakák felét szállodákban, több mint egyharmadát magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el a vendégek. A fővárosban magasabb volt a szállodák részesedése, 55 százalék. A szállodák kapacitás-kihasználtsága a pénteki és szombati napokon (április 15-16.) a négy- és ötcsillagos egységekben érte el a legmagasabb értéket, a fővárosban megközelítette a 80 százalékot, a vidéki szállodákban a 70 százalékot.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló