2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #szputnyik v #bírság #sinopharm

Megtagadta az oltást a háziorvos, egymilliós bírságot kapott a praxisa

2021.03.16. 18:03

Büntetett a kormányhivatal.

A Pest Megyei Kormányhivatal kedden közölte az MTI-vel, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki egy erdőkertesi háziorvos praxisára, amiért a doktor megtagadta a koronavírus elleni oltás beadását. A bírságolást azzal indokolták, hogy "az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is". A Pest Megyei Kormányhivatal folyamatosan gondoskodik a háziorvos praxisához tartozó páciensek beoltásáról, mindenki meg fogja kapni az oltást – emelték ki.

 

A hivatali közlemény idézi a Magyar Orvosi Kamara (MOK) napokban kiadott nyilatkozatát is, amely ugyan nem említ egy konkrét esetet, de vélhetően az erdőkertesi orvos ügye miatt adták ki, mert hangsúlyozzák, hogy a MOK elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét.  A kormányhivatal ehhez hozzátette, hogy számukra sem tolerálható, ha megtagadják az életmentő oltások beadását.

 

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője úgy fogalmazott: "miközben az ország óriási erőfeszítéseket tesz a járvány megfékezésére, elfogadhatatlanok azon romboló cselekedetek és megnyilatkozások, amelyekkel meg akarják akadályozni, hogy Magyarország legyőzhesse ezt a kórt".

 

Mint a Telex írja, Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos a páciensei kérésére sem tett eleget kötelezettségének, egyik oltóanyaggal sem hajlandó dolgozni. Február végén arról beszélt az Átlátszónak, hogy a háziorvosi praxisa nem felel meg az oltóponti kritériumoknak, nem tudja biztosítani, hogy az oltásra érkezők és a rendelésre várakozó betegek ne találkozzanak. Akkor azt is elmondta: nem vállalja, hogy olyan vakcinákkal oltson, melyeknek nincs európai uniós engedélyük (ezzel az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm-vakcinákra utalva, amelyek nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, de Magyarország már engedélyezte őket).

 

Kiss korábban az LMP országgyűlési képviselőjelöltje is volt – amit a kormánymédia jellemzően kiemelt a híradásokban, és "baloldali" háziorvosként emlegette őt, összhangban a fideszes narratívával, miszerint az ellenzék oltásellenes –, a párt ugyanakkor a Telex kérdésére közölte: az orvos nem tagjuk. Egy közleményt is kiadtak, amelyben azt írják: "Az LMP teljes politikai közössége arra kér minden magyar embert, hogy regisztráljon a koronavírus elleni oltásra, és ha megkapja a lehetőséget, oltassa be magát".

A praxisbírság azt jelenti, hogy nem közvetlenül az orvos fizeti ki a büntetést, hanem lényegében ennyivel kevesebb praxispénzt kap majd az államtól a feladatainak ellátására, azaz ennyivel kevesebből kell majd gazdálkodnia – írja a Telex. Az orvos a praxispénzből fizeti az asszisztenst, a rendelőt – ha fizetnie kell érte –, és a saját munkabérét is. Kiss korábban az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megbüntetik, csődbe fog menni a vállalkozása, és befejezi a működését.

(Indexfotó: Illyés Tibor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló