2021. július 31., Oszkár

Mindenki ügye

Megmozdult a föld Horvátországban, hazánkban is érezni lehetett a rengést

2019.11.30. 00:00

A magyar határtól körülbelül száz kilométerre volt az epicentrum.

 

Kedden kora délután kisebb földrengés volt Magyarországon, ami a dél körüli horvátországi földrengés utórezgése lehetett. A rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni: Józsefvárosban mozogtak a csillárok, Erzsébetvárosban megremegett a poharakban a víz, Ferencvárosban 6-8 centit kilengett a karácsonyfa teteje. Az enyhe rengés 15-20 másodpercig tartott – számolt be a 24.hu.

 

A portál olvasói jelezték az ország déli, nyugati megyéiből, hogy ott is rengett a föld. Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, Székesfehérvárról, és Zalaszentlászlóról is jelezték, hogy érezték a rengést.

 

Horvátországban 6,4-es magnitúdójú földrengést mértek 12 óra után. Horvát lapok szerint a magyar határtól körülbelül 100 kilométerre fekvő Petrinjában – az epicentrumhoz legközelebbi településen – házak is összeomlottak. A közeli Zágrábban szintén okozott károkat a földrengés. Tóth László szeizmológus a 24.hu-nak elmondta: az első rengés 12:23-kor volt, ezt követte négy perccel később egy 5,2-es, majd hat perc múlva egy 4,2-es.

 

Újabb nagy földrengés Horvátországban! M=6,4! Egyenlőre nehezen elérhető a seismology.hu oldal a túlterheltség miatt!...

Közzétette: ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium – 2020. december 29., kedd

 

A 6,4-es rengés ezen a környéken óriásinak számít, a szakember szerint kevés az esélye, hogy ezt még erősebb rengés kövesse, de kisebb utórengésekből még rengeteg várható. Igaz, a tegnapi után is azt gondolták, annál erősebb rengések nem várhatók.

 

Mint a 24.hu írja, Zágrábban a márciusi földrengés óta folyamatosak az utórengések. Mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hétfőn is volt egy, a mostaninál valamivel gyengébb, 5,4-es rengés Horvátországban (azt szintén lehetett érezni hazánkban).

 

Frissítés: A Mezőkövesd Képekben oldal azt írja, a rengést a mátraszentimrei a Piszkéstető mérőállomás is regisztrálta (itt feltehetően 2-3-as közötti erősségű lehetett), és Mezőkövesden is érezték. Megyénkből szintén érkeztek jelentések a rengés érzékeléséről, felfigyeltek rá Boldogon és Gyöngyösön is.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló