2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#kánikula #hőségriasztás

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást

Barna Benedek 2022.07.22. 14:18

A következő napokban is marad.

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

 

Azt írják, az eredetileg szombat éjfélig kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hosszabbította meg Müller Cecília, az egész országra érvényesen.

 

Fontos a sok folyadék


Az NNK és a katasztrófavédelem a következőkre hívta fel a figyelmet:

 

– a tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt a több pihenés, lehetőleg kerülni kell a megerőltető fizikai munkát, és a legmelegebb órákban kevesebbet kellene sportolni;

 

– érdemes folyadékot vinni magunkkal, a testet hűteni;

 

– a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozóknak is javasolt néhány órát az árnyékban tölteni;

 

– egyre több helyen állítanak fel párakapukat, érdemes ezeket igénybe venni, a lakásban pedig, ha a hűtésére nincs lehetőség, langyos vízzel frissítenimagunkat.

 

– Külön kiemelték, hogy a napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot, és ha bárki mégis ilyet lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót. Azt is kérték, hogy ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

 

Azt kérik, kerüljük a tűzgyújtást

 

A közleményben kitértek arra, hogy a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó dolgozik napok óta, a leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak.

 

Kérték, hogy a nagy szárazság miatt senki ne gyújtson tüzet.

 

Maradnak a forró napok

 

Az előrejelzések alapján most fokozódik a kánikula, szombaton helyenként 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek, azután egy enyhe hidegfront hatására némileg mérséklődhet a forróság, de még így is 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható a következő napokban.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden érkezik egy újabb hidegfront, amely északnyugatról délkelet felé vonul át az országon. Ekkor a csúcsértékek általában 30 és 38 fok között várhatók, de nyugaton, északnyugaton 27-29 fok valószínű.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló