2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#orbán viktor #lemondás #rasszizmus #hegedűs zsuzsa

Meggondolta magát az Orbánt kritizáló tanácsadó: most már büszke a kormányfőre


Előbb „tiszta náci szövegnek” titulálta Orbán tusványosi beszédét, majd körbeturnézta a médiát, végül mégis elfogadta Orbán magyarázkodását Hegedűs Zsuzsa.

 

Úgy néz ki, végül mégis boldog véget ér a Hegedűs-saga, és nem lesz belőle egy újabb volt fideszes, aki 2026-ban mikropártot alapítva akar elindulni a választáson:

Orbán Viktor bécsi magyarázkodását ugyanis nem csak elfogadta, de miatta még büszke is a miniszterelnökre a volt miniszterelnöki főtanácsadó.

hegedűs-orbán-soós-lajos-mti-
Fotó: Soós Lajos / MTI

Orbán ugye Tusnádfürdőn a „fajok keveredése” ellen beszélt, amiről Hegedűs azt mondta, hogy „tiszta náci szöveg”, és lemondott, ezután mindenféle, Fidesztől független újságnak és tévének nyilatkozott, például olyanokat, hogy azért beszél erről Orbán, hogy ne a szegénységről kelljen; hogy mozgalmat indít; és arról is, hogy a kétharmad miatt siklott félre a Fidesz kormányzása.

A miniszterelnök a minap Bécsbe látogatva – ahol tüntetők kifütyülték – korrigált, azt mondta, hogy előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz, ő kultúrákról beszélt.

Erről itt írtunk. Erre az Orbántól szokatlan lépésre, miszerint magyarázkodik valami miatt, feltehetően azért volt szükség, mert a beszédnek komoly visszahangja volt külföldön is. Ennek nyomán írt most új levelet Hegedűs Zsuzsa, amit lejjebb az Index nyomán teljes egészében közlünk:

Kedves Viktor!

 

Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a »nem tudom, hogy« a szövegbe került inkriminált mondatoktól.

 

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben.

 

20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.

 

Ezt természetesen a nyilvánosság előtt, már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád.

 

Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz.

 

Szeretettel: Zsuzsa”

Nem tudjuk, várható-e még fordulat a történetben: mindenestere érdekes lehet, ha Hegedűs mégis megtartja főtanácsadói pozícióját, hiszen a korábbi kiállása óta eltelt pár napban a teljes kormánypárti propagandagépezet elkezdte pocskondiázni.

 

Frissítés: Levele nyilvánosságra kerülését követően Hegedüs Zsuzsa péntek délután úgy nyilatkozott, hogy nem tartotta meg társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztosi posztját. Azt mondta, az "okafogyottság nem egyenlő azzal, hogy vissza akarja kapni az állását". Erre láthatóan lehetősége sem lenne, mert elmondása szerint már össze is pakolták Úri utcában található irodáját, és nincs is már benne semmi.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló