2021. június 20., Rafael

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #szputnyik v #időpontfoglalás

Itt az utolsó Szputnyik-szállítmány, már csak korlátozottan lehet időpontot foglalni orosz vakcinára

Barna Benedek 2021.05.11. 12:37

Mostanra az összes dózis befutott, amit Magyarország rendelt.

A 16–18 évesek közül 84 ezren regisztráltak péntekig a koronavírus elleni védőoltásra. A hétvégén további 6 ezer fő adta le késve a regisztrációt, ők szerdáig ugyancsak időpontot tudnak foglalni – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján az Index beszámolója szerint.

 

Az országos tisztifőorvos felidézte a reggel már közölt, aktuális járványadatokat, amelyek már 500-nál is kevesebb új fertőzöttről, valamint – sorozatban harmadik napja – 100-nál kevesebb elhunytról számoltak be. Elmondta, hogy egyre javul a gyógyultak aránya, de miközben arra figyelmeztetett, hogy még mindig sok embert ápolnak a kórházakban súlyos koronavírus-fertőzéssel.

 

Ezt követően arról beszélt, hogy most már elég sok vakcina érkezett, ezért csak az embereken múlik, beadatják-e maguknak az oltást. Kedd hajnalban újabb Szputnyik-szállítmányok is jöttek, ezzel pedig az orosz oltóanyagból az összes dózis befutott, amelyet Magyarország megrendelt. Müller Cecília elmondta: korlátozott számban még lehet időpontot foglalni a Szputnyikra. Kedden 334 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, a tisztifőorvos tájékoztatása szerint ezzel első és második körös oltásokat egyaránt be fognak adni.

muller_cecilia-koronavirus-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília azt is felidézte, hogy a 16-18 évesek közül mintegy 84 ezren regisztráltak már az oltásra, akiknek 80 százaléka már időpontot is foglalt. Hozzátette: voltak, akik kis késéssel, csak a hétvégén regisztráltak (mintegy hatezren), számukra hamarosan szintén megnyílik az időpontfoglalás, ők szerdáig tudnak majd időpontot választani.

 

A tisztifőorvos azt is megígérte, hogy a poszt-Covid-ambulanciák listáját közzé fogják tenni az interneten. Ha valaki különböző tünetekkel küszködik, akkor addig is azt javasolják neki, hogy vegye fel a háziorvossal a kapcsolatot, és ő majd továbbirányítja a megfelelő helyre – mondta. 

 

Kérdésre elmondta, hogy a vrus indiai variánsát továbbra sem azonosították az országban. Ugyanakkor hozzátette: nem kizárható, hogy nálunk is megjelenhet. Dolgoznak azon, hogy ha mégis megjelenik, akkor mielőbb sikerüljön azonosítani – hangsúlyozta.

 

(Indexfotó: Varga György / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló