2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#járvány #válság

Megérezte a fiatalok pénztárcája a járványt, sokuknak tízezrekkel csökkent a bevétele

Barna Benedek 2021.05.16. 17:10

A 19-29 éves korosztály tagjai között nagyjából ugyanakkora az aránya a bizonyos összegről lemondani kényszerülőknek és azoknak, akiknek a zsebéből nem vett ki a válság.

Rendkívüli bizonytalanságot hozott a koronavírus-járvány, amikor 2020 márciusában megjelent Magyarországon. Az addigi otthoni, szabadidős és munkahelyi forgatókönyvek átalakultak. A pandémia negatív gazdasági hatásai pedig sokak pénztárcáját, bevételeit, így a fiatalokét is érintették – írja a mabisz.hu a K&H ifjúsági indexe alapján, amelyhez az idei első negyedévben készült reprezentatív felmérés.

 

A válaszok szerint felemásan érintette a 19-29 évesek bevételeit a járvány magyarországi megjelenése.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 43 százaléka – vagyis 10-ből 4 fiatal – alacsonyabb összegből gazdálkodik azóta. 15 százalék kisebb mértékű bevételcsökkenésről számolt be, 28 százalék viszont azt mondta, hogy jelentősen mérséklődtek a bevételei.

A bevételcsökkenésről beszámoló fiatalok havonta átlagosan 74 ezer forintról kényszerültek lemondani a járvány hatására. A keleti országrészben élő fiatalok átlagban havi 55 ezer forintos kiesést mondtak, az ország többi részében élőknél ugyanaz 83 ezer forint volt. A diákok átlagosan 48 ezres mínuszról, a dolgozó fiatalok viszont jóval nagyobb, 96 ezer forintos visszaesésről beszéltek. A részletes eredményekből egyébként az islátszik, hogy inkább a nőket érintette kedvezőtlenül a járvány, 53 százalékuk bevétele mérséklődött, miközben a férfiaknál csak 34 százalékos volt az arányuk.

Tehát jelentős a bevételcsökkenést elkönyvelő fiatalok aránya, de hasonló méretű azoknak a tábora, akiknél nem változott a helyzet a koronavírus-járvány hatására. A válaszadók 41 százaléka ugyanis nem érzékelt semmilyen változást.

És voltak olyanok, akik több bevételre tettek szert, a válaszadók 4 százaléka komolyabb emelkedésről számolt be, 11 százalékuk pedig azt mondta, kis mértékben, de nőtt a bevételük.

 

Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmens vezetője szerint mindezek mellett a járvány hatására a mindennapi bankolás is megváltozott, nőtt a bankkártyás vásárlások száma és összege. "A K&H-nál vezetett közel 47.000 ezer ifjúsági számlához köthető bankkártyákkal történő vásárlások összege tavaly 16,4 milliárd forintot tett ki, ami 10,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot" – részletezte.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló