2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#szakszervezet #minimálbér #béremelés

Megalázónak tartja a minimálbér-emelés mértékét több szakszervezet is

ugytudjuk.hu 2021.01.27. 09:32

Emlékeztettek: az Európai Unióban csak Bulgáriában és Lettországban alacsonyabbak az átlagkeresetek, mint Magyarországon.

"Mire elég ez a négy százalék, ami csak 3,66, hiszen februártól lép hatályba. Az inflációt sem ellentételezi. Megalázó ígéret egy még lebegtetett plusz egy százalék emelésről - reagált a minimálbér emelésének hírére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete közös közleményében.

"Joggal kérdezzük a munkáltatói szerepből fakadóan Magyarország legnagyobb foglalkoztatóját, a Kormányt: a közszféra humán közszolgáltatásában dolgozó kb. 600 ezer embernek a fenti helyzet miatt vajon milyen bérkilátásai lesznek 2021-re, hiszen eddig semmiféle keresetnövelő intézkedésről nem adtak tájékoztatást?"

Hozzátették: az önkormányzatok számára a minimálbér és garantált bérminimum emelés finanszírozását nem jelezték.

tanár mti2

A szakszervezetek szerint továbbra sem tudni, hogy a három éve követelt diplomás bérminimum intézményét mikor találják fontosnak, bevezetendőnek? 

"Ugyanis nemcsak a legkisebb béreket lenne szükséges karbantartani, mert így a tudás sajnos nincs elismerve, a szellemi foglalkozásúak keresete is emiatt évről – évre egyre jobban leszakad."

Az érdekképviseletek többek között arra is kíváncsiak, hogy mikor lesznek tényleges, tételesen meghatározott bérfejlesztések, nem csak a sajtó felé „átlagosan” definiált emelések, amelyek a valóságban még átlagosan sem felelnek meg az emelés mértékének? Mikor fogja meghaladni a sok esetben jogszabály által előírtan felsőfokú végzettséggel rendelkező közszolgák átlagkeresete a KSH által közölt országos átlagbért?

 

Emlékeztetnek: a fentiek következtében az Európai Unióban az átlagkereseti rangsorban hátulról a harmadikok vagyunk. 

"Utolsó Bulgária, utána Lettország, majd Magyarország következik. A visegrádi országok közül utolsó a mi dolgozóink helye. Románia messze lekörözött bennünket."

A szakszervezetel szerint "ideje lenne az Európai Minimálbér irányadó elvárását és az Európai bérfelzárkóztatás gondolatát Kormányzati szinten is megfontolni, képviselni.

 

Álláspontjuk szerint a járványidőszak miatt a kereslet növelésének legjobb módja a nagyobb mértékű - legalább 10 százalékos - bérkiáramlás lenne.

Mint írják: a közszférában dolgozók biztosan a „piacra” viszik egy hónapon belül ezeket a forintokat. Egy részét pedig azonnal adóban visszaáramoltatják.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló