2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#zöldfül #bükk #erdő #tarvágás #favágás

Meg kell védeni a bükkösöket!

Farkas Bazsi 2023.03.10. 08:44

A nem védett erdőkben is korlátozni kell a vágásos üzemmódot.

 

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozati javaslatot nyújtott be a bükkerdők védelmében, melynek célja a végveszélyben lévő erdők megmentése, és más őshonos erdők természetes állapotának fenntartása. A határozat értelmében a Parlament felszólítaná a kormányt, hogy tiltsa meg a vágást az ilyen erdőkben, azonban a nem védett erdőkben is korlátozni kell a vágásos üzemmódot. – mondta el Szendefy Mária az LMP Somogy megyei elnöke.

 

A határozati javaslatot a Parlament mezőgazdasági bizottsága, a fideszes többség a Jobbik és a Mi Hazánk asszisztálása mellett leszavazta a javaslatot, így az az Országház elé sem fog kerülni. Font Sándor a bizottság fideszes elnöke szerint egy-két helyen lehet látni bükkös tarvágást, ami nélkül – szerinte – a faállomány haszontalanul fog elpusztulni. A Fidesz álláspontja az, hogy ha már úgyis kipusztulnak ezek az erdők, akkor már inkább vágjuk ki őket. A zöldek szerint ez elfogadhatatlan. Ráadásul az őshonos erdők kivágása nem oldja meg az energetikai válságot sem.
 
Különösen az idős, 150-180 éves fák kivágása igazán fájó, hiszen kevés ilyen erdőnk van, értékük pótolhatatlanok. Az LMP szerint a bükkösök megvédhetők, feltéve ha vigyázunk rájuk, szerintük több erdő rezervátumra van szükség, a tarvágásokkal azonnal fel kell hagyni. Ezért a zöldek tovább fognak küzdeni mind a Parlamentben, mind azon kívül, ezen túl minden természetvédő állampolgár segítségét örömmel veszik ahogy azt is. Az őshonos erdők kivágása bűn lenne, ne hagyjuk. 

 

indexkép: Gálhidy László / WWF Magyarország

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló