2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #járványkezelés #tanulmány

Még csak építő jellegű kritikát sem fogad el a kormány járványügyben

Nagy Donát/ugytudjuk.hu 2022.02.02. 12:42

Titkolni próbálják a magyar védekezést elemző tudományos írást.

 

Magyar kutatók egy tudományos kéziratban számos, Magyarországon szekvenált koronavírus-genomot elemeztek, amiből megállapították, hogy a pandémia első és második hulláma az eltérő epidemiológiai környezet miatt volt gyökeresen különböző egymástól, írja a Magyar Hang.

 

Lényeg a lényeg, hogy a második hullám azért okozott katasztrofális veszteségeket itthon, mert a kormány elkésve döntött és rossz döntéseket hozott.

Határozott intézkedésekkel potenciálisan több ezer emberi életet lehetett volna megmenteni.

intenzív-mti-balázs-attila-
Fotó: Balázs Attila / MTI

A tanulmány a jól ismert tényekből indul ki, miszerint az első hullám idején szigorú lezárások voltak Magyarországon, és a fertőzési esetszámok, illetve halálozás messze elmaradt a nyugat-európai trendektől. Ezzel szemben a második hullám idején elmaradtak vagy sokkal később érkeztek a korlátozások, az esetszámok és a halálozás is az egekbe emelkedett, a népességarányos halálozás globálisan is a legrosszabbak között volt. A kutatás arra keresi a választ, hogy hogyan történhetett ez az éles és tragikus változás. 

A lap szerint a kéziratot azzal próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmány-gyűjteményből.

Megemlítik, hogy a tudományos és szakszerű írás alapján egy felelős kormány, illetve függetlenül működő közegészségügyi hatóság meg tudta volna tenni a megfelelő ellenlépéseket. Ráadásul ha éppen nem a propaandával lettek volna elfoglalva, akkor egy esetleges hibát elismernek, majd változtatnak a védekezési stratégián. Mindehhez azonban teljes transzparencia és fogadókészség szükséges, ami Magyarországon nem feltétlenül adott.

 

A Magyar Hang azt írja, hogy a tapasztalatok szerint a kormány által irányított hatóságok nemcsak hogy nem érdeklődnek az irányvonalukba nem illeszkedő tudományos eredmények iránt, de a kutatáshoz szükséges adatokat sem szívesen adják át. 

 

A tanulmány szerzői között ott vannak az ELTE, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói, bár közülük egyeseknek fogalmuk sem volt arról, hogy az utolsó szerző visszavonatta a kéziratot a preprintszerverről.

 

A tanulmány eltitkolására irányuló kísérleteket látva egyesek most már inkább azt fontolgatják, hogy töröltetik magukat a szerzők közül. A lap több szerzővel is beszélt, és az utolsó szerző kivételével mindannyian az azonnali nyilvánosságra hozatal pártján állnak. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló