2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#gazdaság #matolcsy györgy

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Pintér Bence 2022.12.05. 14:10

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

 

„Szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a jegybank elnöke” – derült ki az RTL.hu cikkéből. A parlament Gazdasági Bizottságának ülésén hangzott el a bírálat a gazdasági tárcát 2010 és 2013 között miniszterként vezető, azóta a Magyar Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedő Matolcsy György szájából.

 

Az ülés részleteiről már Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa számolt be, aki tagja a Gazdasági Bizottságnak. Szerinte Matolcsy például a következőket mondta:

„Magyarország válságközeli helyzetben van”;

„a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”;

az EU-ban nálunk „hátulról a 4. termelékenységi szint”;

„a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”;

„jövőre 15-18 százalék% lesz az infláció”.

Ennek okai Matolcsy szerint az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.


„Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” – mondta Matolcsy az ellenzéki politikus posztja szerint.

A jegybankelnök szerint „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”,

„az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

„Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt” – fejtette ki a jegybankelnök a poszt szerint

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány” – kritizálta meg saját korábbi munkáját is Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni.

 

indexkép: MTI/Máthé Zoltán

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló