2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #igazolás

Már elérhető az uniós oltási igazolás, ami az EU-n belüli utazásokhoz jöhet jól

Nagy Donát 2021.07.01. 08:25

A legegyszerűbb letölteni, és a határon felmutatni a mobilunk képernyőjén.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, a kormányzati oldal javasolja, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Azt írják, ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének. 

 

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Az igazolás nem minősül úti okmánynak, azt automatikusan nem küldik ki.

 

Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek.

 

Az igazolást legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni. Ezt az EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazásban (Google Play áruház) lehet megtenni. Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. Aki korábban már letöltötte a programot, annak pedig frissítenie kell azt.

1319205
Fotó: Christophe Gateau / AFP

 

A fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására, így attól még, hogy van nekünk az oltásról "papírunk", még nem automatikus a másik országba való bejutás! Főként a kínai Sinopharm, és az orosz Sputnik vakcina elfogadása ritka a kedvelt úti célok között.

Az igazolást persze ki is lehet nyomtatni, ehhez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portáljába kell belépni, ott lehet letölteni, majd a fájlt a nyomtatóra küldeni.

 

Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál is lehet díjmentesen igényelni.

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

A kormányzati oldal szerint abban az esetben, ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie a fent említett igazolást. Az utazni vágyóknak viszont azt javasolják, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről, a tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. 

Az oltási igazolást – nevével ellentétben – nem csak az oltottak, hanem a betegségen átesett, védettségi igazolvánnyal rendelkezők is használhatják.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló