2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #járványadatok

Másodszor is úgy döntött a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni az eltitkolt kórházi járványadatokat

Székely Zoárd 2022.04.11. 15:44

Az OKFŐ főigazgató-helyettese korábban azt mondta, az e-mailben érkező kórházi adatok már feltehetően nincsenek meg.

 

Tavaly novemberben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék, miszerint alapvető fontosságú adatokat tartott vissza az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban és kötelező nyilvánosságra hozni, mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon 2020 szeptemberétől 2021 márciusáig.

 

Most a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is kimondta, hogy az államnak ki kell adnia bizonyos alapvető fontosságú járványadatokat – számolt be a döntésről a 444.hu.

Az ítélet szerint az OKFŐ-nek 15 napja van elküldeni napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon a második és harmadik járványhullámban.

A hivatal még fellebbezhet a Kúriánál.

 

A lap kiemeli, hogy a pontos adatokat nemhogy kórházanként, de összesítve sem ismerjük. A kormány csak néhány alkalommal, külön kérésre hozta nyilvánosságra, hogy egy-egy napon hány fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon. 

 

A másodfokú bíróság szerint a hivatal „ellentétes tartalmú nyilatkozatai egyértelműen láttatják az egységes jogértelmezés hiányát. Márpedig ez erős kételyeket ébreszt a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítására irányuló alperesi gyakorlat helyességével összefüggésben, az alperes [a hivatal] állításai még abban sem konzekvensek és egyértelműek, hogy rendelkezik-e a kiadni kért adatokkal, ez pedig megengedhetetlen mértékű jogalkalmazási bizonytalanságot takar”.

A hivatal főigazgató-helyettese az elsőfokú eljárás során azt mondta, az e-mailben érkező kórházi adatok már feltehetően nincsenek meg.

A bíróság „súlytalannak értékelte és mellőzte” ezt az állítást.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: Árvai Károly / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló