2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék #dobrev klára #márki-zay péter

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztás második fordulóját

Karóczkai Balázs 2021.10.17. 22:03

A hódmezővásárhelyi polgármester lesz az ellenzéki összefogás közös listájának listavezetője, illetve miniszterelnök-jelöltje. (Cikkünk frissítve a szavazatszámlálás hivatalos végeredményével!)

azonnalipp

Október 10 és 16-a között tartották az ellenzéki előválasztás második fordulóját, ahova végül az első fordulóban három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció), Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) jutott be, azonban már igen hamar elkezdett tárgyalni a két polgármester, hogy egyikük visszalép a másik javára, mivel úgy látják, Dobrev Klárával az ellenzéknek nincs esélye legyőzni a Fidesz-KDNP-t és Orbán Viktort.

 

Annak ellenére, hogy eleinte úgy tűnt, Karácsony javára léphet vissza a hódmezővásárhelyi polgármester, végül Karácsony Gergelynek kellett az utolsó pillanatban elrántania a kormányt, és visszalépnie Márki-Zay javára.

 

Az így talpon maradt jelölt kampánya viszont eléggé eldurvult, hiszen a jelöltek egymást vádolták azzal, hogy kollaborál a Fidesszel, hogy így mozgósíthassák saját szavazóit. 

márki-dobrev-fb
Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

A választás szombat esti végetértével vasárnap reggel kezdték el számolni a szavazatokat és ugyan csak este 10 után számolták meg az utolsó szavazatokat,

de Dobrev Klára már este 8 órakor gratulált Márki-Zaynak a győzelméhez. 

Az utolsó szavazat megszámlálsa után a hivatalos végeredmény szerint Márki-Zay Péter 371.560 szavazatot kapott, míg Dobrev Klárára 283.677-en, így Márki-Zay a szavazatok 56,71 százalékát, míg Dobrev a 43,29 százalékát kapta meg; Márki Zay több mint 87 ezer szavazattal kapott többet.

Ugyan az első eredményeknél úgy tűnt, hogy a DK EP-képviselője vidéken jobban mozgósított, mint Márki-Zay, azonban mind vidéken, mind a fővárosban több szavazatot kapott a hódmezővásárhelyi polgármester.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította. 

 

(Indexfotó: Tóth Csaba Tibor / Azonnali)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló