2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

Már tizenhárom pártvezér és az elnök is követeli a Fidesz kirúgását az Európai Néppártból

2019.11.30. 00:00

A korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzást biztosító felhatalmazási törvény tette be a kaput.

 

Tizenhárom néppárti pártvezér írt alá egy Donald Tusknak címzett levelet, ami arra kéri az Európai Néppárt (EPP) elnökét, hogy zárják ki a pártcsaládból a Fideszt - írta a 24.hu.

 

A pártok vezetőinél a felhatalmazási törvény csapta ki a biztosítékot: mint írják, a veszélyhelyzet alatt hozott rendeletek határidő nélküli kitolásának lehetősége miatt aggódnak kifejezetten. Az aláírók szerint a felhatalmazási törvény ilyen formában való elfogadása megsérti a liberális demokráciák és az európai értékek alapelveit.

 

„Attól félünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök újonnan szerzett hatalmát arra fogja használni, hogy még erősebben szorongassa a társadalmat, és ez az EPP-ben megengedhetetlen. A Fidesz felfüggesztése nem elég, ki kell zárni Orbánékat a pártcsaládból” – írták.

 

 

Donald Tusk is keményen fogalmazott nemrég, ő is a Fidesz kizárásáról beszélt. A döntéshez azonban, ahogy eddig sem volt meg, úgy most sincs meg a többség az EPP-ben egyelőre. A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztették fel a Néppártban.

 

Egy rakás uniós ország közös nyilatkozatban tiltakozik Orbánék túlhatalma ellen

Csak olyan apróságok miatt féltik Magyarországot és az EU-t, mint a demokrácia vagy az alapvető jogok biztosítása. Az USA is beszállt. Több uniós ország - Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország - szerda este közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló