2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#ukrajna #nemzeti konzultáció #kormányinfó #nyugdíjemelés

Már októberben 10% körül várható az infláció mértéke, Ukrajna pedig nem lehet az EU tagja, érkezik a nyugdíjkiegészítés

Csarnó Ákos 2023.11.09. 13:43

 

A szerdai ülésén a kormány foglalkozott a gazdasági helyzettel – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Az infláció volt a legkomolyabb probléma, főleg az orosz-ukrán háború kitörése óta. A cél az volt, hogy az az év végére egy számjegyű legyen, az októberi inflációs adat 10 százalék körüli lesz.

 

A következő nemzeti konzultációban véleményt mondhatnak a válaszolók a fegyverszállításokról, Ukrajna EU-tagságáról is. Ukrajnával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy azt látják, hogy volt egy EU-stratégia, de az megbukott. Át kell nézni, mi lehet a helyes hozzáállása az EU-nak az orosz-ukrán háborúhoz. Ukrajna szerinte ma nem teljesíti az EU-tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket.

 

Az állami szektorban lesz béremelés, konkrétumként az ápolónőket és a rendészeti dolgozókat említette de azt is szeretnék, ha az állami szektorban mindenkinek jutna valamennyi béremelés.

 

Az idegenrendészeti törvény szigorításáról döntött a kormány, a döntés értelmében nem lehet több vendégmunkás, mint ahány betöltetlen állás van. A vendégmunkások csak határozott időre jöhetnek.

 

Benyújtjásra kerül a törvényt, ami megengedné, hogy az ügyintézéseket majd mobiltelefonnalnis lehessen intézni. Kiterjesztenék a közüzemi számlák fizetésére is a későbbiek folyamán.

 

Péntektől érkezik a nyugdíjkiegészítés, amit januárig visszamenőleg fizeti ki a kormány. Az inflációkövetés miatt a kiegészítés 3,5 százalékos lesz.

A kiberbűnözés ellen kb. 300 fős kibernyomozói hálózat létrehozásáról döntött a belügyminisztérium, megyeszékhelyektől függően 4-9 fő dolgozik már ilyen jellegű esetekben.

 

indexkép: MTI

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló