2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#gazdaság #infláció #orosz invázió

Már láthatáron a 10 százalékos infláció, húszéves rekord dőlhet meg

Kovács Dávid 2022.03.03. 10:38

Ezt hozta az Ukrajnában dúló háború.

2022-ben az eddig várt 7 százalék helyett átlagosan 9 százalékos lehet a magyar infláció – írták nemrég megjelent elemzésükben a Raiffeisen Bank szakemberei. A Portfolio cikke szerint innen 2023-ban is csak 7 százalékra csökkenhez majd az átlagos áremelkedési ütem.

 Az idei átlagos infláció így több mint 20 éves csúcsot jelentene, utoljára 2001-ben volt ennél magasabb.

A gazdasági portál szerint az előrejelzés különösen sokkoló, hiszen korábban abban lehetett bízni, hogy a januári 7,9 százalék jelentette a tetőzést. Amikor a múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy a februári adat meghaladhatja a 8 százalékot, akár 8,5 százalék közelében is lehet, már az is komoly meglepetést okozott.

supermarket-g48b4e04c6_1280
Fotó: ElasticComputeFarm / Pixabay

Azóta pedig kitört a háború Ukrajnában, ami csak tovább fokozza az áremelkedést, így szinte biztosra vehető, hogy lesz kétszámjegyű, azaz 10 százalék feletti érték is az év során – jegyzi meg a Portfolio. Egyelőre bizonytalan, mikor láthatjuk az infláció csúcsát év közben, folyamatosan tolódik ki a tetőzésre vonatkozó prognózis.

 

Az elemzők szerint a jelenleg is zajló fegyveres konfliktus elsősorban az inflációra lesz hatással egész Európában. Az áremelkedés az eurózónában is 5 százalék felett lehet éves átlagban, vagyis nem csak Magyarországot sújtja majd az infláció. A régióban a cseheknél 10,5 százalékos, a lengyeleknél pedig szintén 9 százalékos éves áremelkedést vár a bank.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló