2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#orbán viktor

Már külföldön is óvják Orbán Viktort a kritikus újságírói kérdésektől

azonnali.hu 2022.07.31. 09:02

 

 

Az osztrák szervezők hajlandóak voltak belemenni a magyarok kérésébe, így sikerült valóban magyarosra Orbán Viktor és Karl Nehammer kancellár sajtótájékoztatója.

 

Hiába várta a kép tanulsága szerint is népes nemzetközi újságíró csapat Orbán Viktor magyar kormányfő és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatóját múlt héten csütörtökön Bécsben, csalódnia kellett annak, aki kérdezni is szeretett volna. (Sajtótájékoztatóra pedig nyilván azért megy el valaki, hogy kérdezzen.)

 

Az eseményen ugyanis csak a magyar és az osztrák köztévé riportere tehetett fel egy-egy kérdést,

ezen kívül csak a két vezető monológját jegyzetelhették a médiamunkások.

 

Információink szerint magyar kezdeményezésre alakult így a szervezés, bár az osztrák fél is könnyen belement a kérés teljesítésébe. Az előre megrendezettség látszatát erősíti az is, hogy az eseményt felvezető osztrák kormánytisztviselő nevén szólította a magyar köztévé riporterét.

 

Orbán Viktortól idehaza már régóta csak nagyon ritka alkalmakkor lehet kérdezni.

A „szokásos” fórum az évenkénti egyszeri miniszterelnöki kormányinfó, ezen kívül néha-néha egy-egy külföldi vezető látogatása alkalmával rendeznek olyan sajtótájékoztatót, ahol szerencsésebb esetben nem csak a közmédia és a kormánysajtó, hanem független médiumok munkatársai is kérdezhetnek.

 

De általában jellemző, hogy a kormányfőt a stábja igyekszik hermetikusan elszigetelni a kritikus újságírói kérdések elől,

ennek jegyében még a korányfő hivatala előtti utcarészletet is lezárták építkezésre hivatkozva a sajtó munkatársai elől, miközben a hivatal dolgozói szabadon járhatnak át a kordonon.

 

Külföldön – különösen Nyugat-Európában – azonban ez eddig nem volt jellemző. Lapunk munkatársa egyébként még egy korábbi kormányinfón megkérdezte Orbán Viktort, hogy miért nem áll szóba a független sajtóval, mire a kormányfő azt felelte, hogy „nem szeret olyan újságírókkal beszélni, akik egy interjút bikaviadalnak tekintenek”.

 

NYITÓKÉP: Benko Vivien Cher, MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló