2022. május 16., Mózes Botond

Mindenki ügye

#vasút #máv #kalauz #testkamera

Már hangot is rögzíthetnek a kalauzok testkamerái

Barna Benedek 2022.01.14. 13:35

A MÁV szerint az eszközök így még több védelmet nyújtanak a jegyvizsgálóknak.

 

A MÁV-START 2019 szeptembere óta testkamerák használatával is fellép a munkatársai elleni támadásokkal szemben, ennek köszönhetően a társaság szerint a leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon – amelyeken kötelező a testkamerák használata –, szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma. 2022. január 1-jétől pedig már a hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal.

 

Mint a vasúttársaság hivatalis honlapja írja, az eszközök eddig is képesek lettek volna erre, ugyanakkor mindeddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítése volt engedélyezett a testkamerákkal. Ez változott most meg, miután a személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt.

 

A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát többek között a bizonyítási eljárások során, ennek révén pedig tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma.

 

A hangrögzítésnek köszönhetően ugyanis

sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során.

A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül – fogalmaz a mavcsoport.hu.

testkamera_0
Kép forrása: mavcsoport.hu

 

A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők. A jogszabályi módosításnak köszönhetően a hatóságoknak is sokkal könnyebb lesz a bizonyítási eljárás a nyomozás során, és a bíróságok is fel tudják használni azokat, mert sokkal egyértelműbbek lesznek a bizonyítékok.

 

A MÁV-START 2019. szeptember 1-je óta 169 testkamerát szerzett be, és további közel ezer beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja a testkamera használatát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló