2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #védőoltás #pfizer

Már elkezdték a Pfizer omikron elleni oltásának tesztelését

Aradi Péter/Azonnali.hu 2022.01.26. 12:29

A vezérigazgató szerint tavaszra végeznek az új vakcina fejlesztésével.

azonnalipp

A Pfizer és a BioNTech megkezdte a kifejezetten az omikron ellen kifejlesztett vakcinájának a klinikai vizsgálatát, közölték január 25-én, kedden egy sajtóközleményben. A klinikai vizsgálatokban 1420 egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt vesz részt, és a vakcina biztonságosságát, illetve a beadása után adott immunválasz szintjét fogják elsődlegesen értékelni.

 A közlemény szerint azt is vizsgálják, hogyan teljesít a vakcina első oltásként és emlékeztető oltásként.

"Bár a valós adatok és a kutatások is azt mutatják, hogy a súlyos megbetegedésekkel és a kórházi kezelésekkel szemben továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak az emlékeztető oltások, fel kell készülnünk arra az esetre is, ha a védelem idővel csökkeni kezdene, valamint

készen kell állnunk a jövő variánsaival szembeni harcra is

– írta a közleményben Kathrin Jansen, a Pfizer alelnöke és a vakcinakutatási és -fejlesztési vezetője.

 

Az amerikai gyógyszergyártó cég vezérigazgatója, Albert Bourla az amerikai CNBC televíziós csatornának január 10-én arról nyilatkozott, hogy az omikron variáns ellen optimalizált oltóanyaguk fejlesztésével márciusra készülnek majd el. A Pfizer ennek ellenére is elkezdte az oltóanyag gyártását, mert egyes országok olyan rövid időn belül hozzá szeretnének jutni ahhoz, ahogy csak lehetséges.

pfizet-mti-vajda-jános
Fotó: Vajda János / MTI (Képünk illusztráció)

 

A brit egészségügyi biztonsági hivatal (UKHSA) adatai szerint egyébként a Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna mRNS-alapú vakcinája a második oltás után mindössze csak 10 százalékos hatékonysággal véd, azonban a harmadik oltás felvétele után 75 százalékosra ugrik a védettség a koronavírus omikron variánsával szemben.

 

Azt Bourla is elismerte, hogy nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy 4-5 havonta újraoltják az embereket, és reméli, hogy

előbb-utóbb lesz egy olyan vakcinájuk, amit elég lesz évente csak egyszer beadni.

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló