2023. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #who #egészségügyi világszervezet #omikron

Egészségügyi Világszervezet: Európában az omikronnal véget érhet a járvány

Barna Benedek 2022.01.25. 11:55

A WHO európai vezetője szerint arra számítanak, hogy ha később vissza is tér a koronavírus, pandémia már nem lesz.

Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít

– idézi az rtl.hu Hans Klugét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetőjét, aki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott vasárnap.

 

Kluge szerint a mostani omikronhullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz – köszönhetően a védőoltásoknak vagy annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette: mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra.

Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

– foglalta össze a várakozásokat Kluge.

hans-kluge-who-korona-gov-hu
Hans Kluge Budapesten Szijjártó Péterrel (Kép forrása: koronavirus.gov.hu)

 

A WHO becslése szerint márciusig az Európában élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával.

Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus  –  hasonlóan az influenzához – endémiává, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Kluge mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációi miatt, és felhívta a figyelmet, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

 

A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

 

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló