2022. november 26., Virág

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #omikron

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsa terjed Európában

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.01.21. 16:07

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

 

A koronavírus új mutációját fedezték fel brit kutatók, írja a Metro. Az omikron variáns eddig a BA.1 néven futott hivatalosan, ennek egy alfaját, a BA.2-őt fedezték most fel az Egyesült Királyságban. A britek körében egyelőre nem túl elterjedt a BA.2, Dániában viszont már a fertőzöttek nagyjából felénél mutatták ki az új változatot.

 

A brit Közegészségügyi Ügynökség egyelőre vizsgálja az új mutánst, de senkit sem intenek aggodalomra, hiszen a koronavírus is ugyanúgy mutálódik, mint a többi vírus. Az előzetes felmérések alapján a BA.2 valamivel könnyebben fertőzhet, mint az eredeti omikron variáns, ám nem okoz annál nagyobb megbetegedéseket. Ezt az is mutatja, hogy Dániában nem futott fel a kórházban kezeltek száma, annak ellenére, hogy mennyire elterjedt ott a mutáns.

maszk-közlekedés-pixabay-
Fotó: pixabay.com

A dán Statens Serum intézet csütörtökön már ki is adott egy közleményt a BA.2-vel kapcsolatban, ebben azt írják, hogy az eddigi vakcinák várhatóan ugyanolyan sikerrel veszik fel a harcot az új variánssal, mint az omikronnal szemben. 

 

A BA.2-nek egy nagy különbsége van az eredeti omikronnal szemben, az, hogy megtalálható benne az úgynevezett S-gén. Az omikron variánsból ez a gén hiányzott, így tudták a szakemberek megkülönböztetni az omikront a deltától. 

 

A BA.2-őt egyelőre Indiáig és a Fülöp-szigetekig tudták visszavezetni a kutatók, ahol szintén gyorsabban terjedt a BA.1-nél. Az európai országok közül eddig az Egyesült Királyságban, Németországban és Dániában mutatták ki, de valószínűleg már más országokba is begyűrűzött az újabb mutáns.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló