2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#tanár #pedagógus

Már csak két hét van hátra a tanévkezdésig, de még mindig rengeteg tanárt keresnek

Nagy Donát 2022.08.17. 10:38

Nincsenek új pedagógusok, a nyugdíjból hívják vissza az egykori oktatókat.

A közszféra állásportálján kedd este több mint 1200 tanári álláshirdetést lehetett találni, és emellett tanítókat is keresnek még (537 hirdetés), valamint az óvodapedagógus szóra rákeresve is 618 hirdetést dobott fel a rendszer. Több helyen hiány van gyógypedagógusból is, kedden 269 ilyen álláshirdetést lehetett találni, írja a Népszava.

A valós pedagógushiány azonban ennél jóval magasabb lehet, hiszem számos üres álláshelyet már meg sem hirdetnek.

A lap szerint az intézmények sok esetben a betöltetlen állások óraszámainak a többi pedagógus közötti szétosztásával, illetve helyettesítésekkel próbálják kezelni a helyzetet; mintegy 15 ezer 500 pedagógus hiányozhat a rendszerből.

 

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a kormány beismerte, hogy tarthatatlan a pedagógushiány, szerinte ez áll amögött, hogy a kabinet június végén könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán: szeptembertől a közalkalmazotti jogviszony mellett is igénybe vehető a nyugdíj, igaz, csak egy évig.

 

Vagyis aki a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább szeretne tanítani, vagy nyugdíjasként teljes állásban szeretne visszamenni iskolába dolgozni, ezt megteheti anélkül, hogy a nyugdíjáról le kellene mondania.

 

Gulyás Gergely miniszter korábban azt mondta, hogy 

a nyugdíjkorlát feloldása “a megoldás” a tanárhiányra.

A PSZ alelnöke szerint azonban ez messze van a megoldástól. Gosztonyi Gábor emlékeztetett, a kormány egy 2012-es határozattal írta elő, hogy aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyát. Vagyis az idős pedagógusok nem taníthattak tovább közalkalmazottként, az iskolák legfeljebb óraadóként, megbízási szerződéssel tudták alkalmazni őket, kezdetben heti 10, majd a tanárhiány fokozódásával már heti 14 órában.

 

Már ekkor látszott, hogy a kormány “hatalmas öngólt” lőtt az idős pedagógusok kényszernyugdíjazásával, véli Gosztonyi.

A PSZ alelnöke nem is számít arra, hogy a nyugdíjas pedagógusok nagy számban élnek majd az egy évre szóló visszafoglalkoztatás lehetőségével, különösen az állami oktatásban.

Gosztonyi Gábor szerint bár lehetnek, akik anyagi okokból úgy döntenek, hogy teljes állásban vállalják a további munkát a nyugdíj mellett, a több mint 15 ezres pedagógushiányt velük nem lehet érdemben enyhíteni, írják.

 

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló