2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

#zöldfül #klímaváltozás

Már az emberek egészségén érződik a klímaváltozás az orvosok szerint

Fehér Buda 2021.10.12. 18:09

Egyre többen halnak meg a szeszélyes éghajlat miatt, míg az emberek mentális egészségét is rombolja a változó klíma.

 

Nyílvánosságra hozott egy beszámolót az Egészségügyi Világszervezet, amiben arról írnak, hogy a klímaváltozás hatásai már érződnek az emberek egészségén. A WHO szerint a kialakulóban lévő klímakrízis letörheti azt a fejlődést, amin az emberiség az elmúlt 50 évben keresztülment, hiszen a változás a szegénység megemelkedésével és egészségkárodással járhat. A klímaváltozás ugyanis olyan extrém hőhullámokat vagy áradásokat okoz, amelyek közvetlenül az emberek halálához vezetnek.

Közvetve is hatalmas károkat okoz a felmelegedés, hiszen az éghajlatváltozás miatt csökkenhet az élelmiszertermelés üteme, de könnyebben terjednek miatta a kórokozók is, és az emberek mentális egészségére is kihat.

pexels-pixabay-221012
Kép forrása: pexels.com

 

A WHO által nyilvánosságra hozott jelentés készítői éppen ezért arra kérik az országok vezetőit, hogy tartsák magukat a Párizsi Egyezményben elfogadott kitételekhez, és próbálják 1,5 fok alatt tartani a felmelegedést. 

 

A jelentés mellé nyílt levelet is írtak a készítők, amit több mint 300 egészségügyi szervezet, rajtuk keresztül 45 millió egészségügyi dolgozó írt alá, akik azt mondják, már a saját szemükkel látják a klímaváltozás negatív hatásait az emberek szervezetén, írja a Metro.

 

A WHO vezetője, Tedro Adhanom Ghebreyesus szerint mára már nyílvánvalóvá vállt, hogy azok a döntések, amelyek a környezetünket rombolják, az emberek egészségét is rombolják. A WHO ezért úgy látja, a klímaváltozás a legsürgetőbb egészségügyi veszélyhelyzet, amin felül kell kerekednie az emberiségnek. 

 

A WWF és a Demos nemrég az embereket is megkérezte, hogyan váltotatnának a környezetvédelmen. A 20 ezer válaszadó közül a legtöbben azt mondják, hogy a legszívesebben az üvegházhatású gázok visszaszorításáért tennének. Ezt a legtöbben pedig úgy érnék el, hogy megadóztatnák a legnagyobb károsanyag kibocsájtókat, de sokan szeretnék azt is elérni, hogy minél több ember egyen minél több zöldség alapú ételt.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló