2021. október 24., Salamon

Mindenki ügye

#vásárlás #védettségi igazolvány

Már 100-200 ezer forintért lehet hamis védettségi igazolványt venni

kpsvr.hu 2021.05.10. 07:43

Az elmúlt hetekben egyre több olyan bejegyzés jelent meg a közösségi médiában, amiben hamisított védettségi igazolványt keresnek.

Hiába lazítottak a koronavírus-járvány megfékezéséért elrendelt korlátozó intézkedéseken, több millió magyar fiatal most sem mehet moziba, fürdőbe vagy konditerembe védettségi igazolvány nélkül.

 

Így nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben egyre több olyan bejegyzés jelent meg a közösségi médiában, amelyben valaki hamis védettségi igazolványt keres – derül ki a Euronews cikkéből. A portál szerint az ő fő forrásuknak a háziorvosok számítanak,  bár a hamis igazolás sem a megrendelőket, sem a környezetüket nem védi meg, és elég elvakult oltásellenesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki védettségi igazolványért vesztegessen, és ne azért, hogy a háziorvosa soron kívül beoltsa. 

 

Mivel a legtöbb ampullában több dózis vakcina van a hivatalosan jelzettnél, a háziorvosok előtt adott a lehetőség, hogy a listán szereplőkön kívül mások nevét is leadják a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Egy forrás szerint a kártya ára bár igen változó lehet, legtöbb esetben körülbelül 100-200 ezer forintot kérnek el egy hamis védettségi igazolványért.

 

Csalni egyébként több okból sem javasolt, egyrészt mert a társadalomra veszélyes, másrészt mert erkölcsileg elfogadhatatlan, harmadrészt pedig azzal sem árt tisztában lenni, hogy vasárnap óta akár öt évre is rács mögé kerülhetnek a hamisítók.  Az ezt rögzítő rendelkezés úgy fogalmaz:

Aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott

a) hamis közokiratot vagy magánokiratot készít,

b) közokirat vagy magánokirat tartalmát meghamisítja,

c) hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál,

d) információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A jogszabály hozzáteszi, hogy ugyanígy büntetendő az, aki a rendelkezésben meghatározott

a) közokiratot, magánokiratot forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy

b) bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

Via kpsvr.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló