2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#vakcina #védőoltás #járványhelyzet #majomhimlő

Magyarországra is megérkezett a majomhimlő elleni védőoltás

Kovács Dávid 2022.08.16. 14:57

Az oltás két dózisból áll, egyelőre nincs túl sok belőle. Közben a hazánkban diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt.

 

Magyarországra is megérkezett a majomhimlő elleni védőoltás: hazánk első körben 2560 adag vakcinát kapott, amely 1280 ember oltására elég – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

 

Az oltás két dózisból áll, ezeket egy hónapos különbséggel kell majd beadni. Az NNK közlése szerint a korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozóknak ajánlják fel.

 

Tudatták: a majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Az NNK tájékoztatása szerint augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A fertőzöttek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

 

(Címlapkép:  Alexandra_KochPixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló