2021. december 5., Vilma

Mindenki ügye

#európai unió #minimálbér #magyarország #kereset

Így élünk mi: a magyarországi minimálbér a második legalacsonyabb az unióban

2021.02.05. 13:06

Bulgáriát sikerült megelőzni.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétette a tagállamok minimálbérének statisztikáit, amely egészen friss, 2021 januári adatok alapján készült.

 

Az adatokat szemléző Qubit azt írja, Bulgária után Magyarországon a második legalacsonyabb a minimálbér. A portál cikke rámutat: a magyar helyezés sokat romlott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, akkor még a bolgár mellett a román és a lett minimálbérnél is magasabb volt a magyar. A minimálbérek vásárlóerejét figyelembe véve ugyanakkor kevésbé rossz a helyzet, úgy hátulról az ötödikek vagyunk Bulgária, Litvánia, Észtország és Szlovákia után.

 

A 27 tagállamból egyébként csak 21-ben létezik minimálbér (azok az országok, amelyekben nincs, kékkel szerepelnek a térképen). A keleti államokra általában a 700 euró alatti havi minimálbér jellemző, míg az északnyugatiakra az 1500 fölötti.

 

eurostat-minimálbér (2)

 

Az Eurostat három csoportra osztotta az országokat: 

 

- Alacsony a minimálbér Bulgáriában 332 euró, Magyarországon 442 euró, Romániában 458, Lettországban 500, Horvátországban 563, Csehországban 579, Észtországban 584, Lengyelországban 614, Szlovákiában 623, Litvániában pedig 642 euró.

 

- Közepes szintű a minimálbér az EU déli tagállamaiban: Görögországban (758 euró), Portugáliában (776), Máltán (785), Szlovéniában (1024) és Spanyolországban (1108).

 

- Hat jóléti tagállamban pedig az 1500 eurót is meghaladja a minimálbér szintje: Franciaországban (1555), Németországban (1614), Belgiumban (1626), Hollandiában (1685), Írországban (1724) és Luxemburgban (2202)

 

A Qubit megjegyzi, hogy a hazai minimálbér idén 4 százalékkal növekszik, ami után bruttó 167,4 ezer, nettó 111,3 ezer forint (312 euró) lesz. Ez viszont csak január vége felé derült ki, ezért feltehető, hogy az Eurostat az előző évi, jelenleg még érvényes bruttóval (azaz 161 ezer forinttal) számolt, ez felel meg a fenti térképen feltüntetett összegnek. Ha már megemelttel számolt volna, akkor a 469 euró körüli bruttó minimálbérrel előznénk Romániát is, de nem tudjuk, hogy ezúttal milyen román adattal számolt az Eurostat. Ami azt illeti, az egy évvel ezelőtti, euróban számolt román minimálbér nominálisan magasabb volt a mostaninál az uniós statisztikusok kimutatásában - írja a portál.

 

Az uniós jövedelmi egyenlőtlenséget illusztráló keleti és nyugati minimálbér-különbségek enyhülnek, ha a vásárlóerő-paritást (PPS) is figyelembe veszik (áruk és szolgáltatás árát méri az egyes országokban rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyítva). Ennek alapján azalábbiak szerint alakul a sorrend:

 

eurostat-minimálbér (1)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló