2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Mindenki ügye

Magyarország is csatlakozott az amerikai elnök abortuszellenes kampányához

2019.11.30. 00:00

Rajtunk kívül csak két másik európai ország írta alá az egyezményt.

 

32 országgal írt alá csütörtökön egy közös, abortusz elleni nyilatkozatot az Egyesült Államok – derül ki a Guardian cikkéből, amelyet a HVG szemlézett.

 

A lap cikke szerint a Geneva Consensus (azaz "genfi megegyezés") Donald Trump elnök kormányának külpolitikai kampánya, vezetője Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az aláírók arra kérik a világ országait, hogy az abortuszhoz való hozzáférést mellőzve foglalkozzanak a nők jogaival és egészségével. Azt hangoztatják, hogy a nőknek nincsen nemzetközileg elismert joga a terhességük megszakításához, a kormányoknak pedig nem kötelessége semmilyen módon támogatni azt, ha így döntenének. A dokumentum a családok védelmére hivatkozik.

 

Mint ara a HVG rámutat, az egyezményt Magyarországon kívül csak két másik európai ország írta alá: az egyik Fehéroroszország, a másik Lengyelország, ahol az alkotmánybíróság csütörtökön alkotmányellenesnek nyilvánította az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében.

 

Az aláírók között szerepelt többek között Brazília, India, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A Guardian emlékeztetett, hogy a kampányhoz csatlakozó országok többsége szerepel azon a 20-as listán, amit az amerikai Georgetown Egyetem társadalomtudósai arról állítottak össze, hogy a világon hol a legrosszabb nőnek lenni. Ezen a listán a 167 vizsgált ország közül hazánk elölről a 49. helyezett, az Egyesült Államok pedig a 19. helyen áll.

 

(Az indexképen Orbán Viktor és Donald Trump találkozása 2019-ben - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló