2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#orbán viktor #olaj #olajembargó

Magyarország évente több mint 200 milliárdot nyerhet az orosz olajembargón


Orbán számára a legjobb helyzet, ha megtarthatja a vezetékes importot, miközben mindenki mást köt az embargó, véli egy elemzés.

 

Az orosz olajjal szembeni uniós embargó alól felmentést szerző magyar kormány a közelmúltban 25 százalékos rendkívüli adót vezetett be az orosz nyersolaj és a világpiaci árak közötti különbségre, írta a Guardian, hozzátéve, hogy az Eurointelligence ügynökség szerint ezzel évi 600 millió dollár (mintegy 230 milliárd forint) „rejtett hasznot” szerez Budapest, ami „nem rossz pénz egy ekkora gazdaság számára” – idézi a brit lapot a 24.hu.

 

Magyarország Szlovákia és Csehország mellett egyike volt annak a három tengerparttal nem rendelkező országnak, amelyek határozatlan idejű mentességet kaptak az orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalom alól. Az EU vezetői egy hónapos vita után állapodtak meg az embargóról, amely az év végéig az orosz import 90 százalékát érinti.

 

A brit lap szerint az Eurointelligence elemzése azt sugallja, hogy a felállás Orbán Viktor miniszterelnököt kevéssé ösztönzi arra, hogy csatlakozzon az EU orosz olajimport-tilalmához. Orbán számára a legjobb helyzet, ha megtarthatja a vezetékes importot, miközben mindenki mást köt az embargó – írják.

1ded13cff3933e3896e39a937d2d2fdc_wm_0-5
Fotó: Pixabay/Montázs: Vágvölgyi Bálint

 

Az Orbán-kormány profitálhat a magasabb olajárakból és az orosz nyersolaj folyamatos szállításából, ha a bevétel egy részét zsebre vágja, mindenki más rovására az EU-ban. Mi oka lehet arra, hogy meghátráljon ettől?

 

Jack Smith, az Eurointelligence elemzője szerint a Brent-kőolaj globális referenciaárára vonatkozó „bevallottan felső kategóriás feltételezés” alapján Magyarország évi 600 millió dollárt kereshet, ami részben fedezhetné is a növekvő költségvetési hiányt. A Guardian szerint a kormány nemzetközi kommunikációs irodája nem reagált azonnal arra a kérdésre, hogy a kormány egyetért-e a 600 millió dolláros becsült bevételekkel.

 

(Via ugytudjuk.hu)
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló