2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#csalás #e-mail #magyar posta

Figyelem! A Posta nevében is csomagküldéses csalással próbálkoznak!

ugytudjuk.hu 2021.04.09. 08:01

Ha küldeményről kap gyanús e-mailt, ne kattintson az abban szereplő linkre!

Meglehetősen szokatlan időpontban, hajnali 5 órakor landolt egy e-mail a szerkesztőségi email fiókunkban. A levél a Magyar Posta emblémáját tartalmazta, és arról tájékoztatott, hogy 2021. április 9-én csomagunk fog érkezni. Bővebb felvilágosítást pedig a mailben szereplő linkre kattintva fogunk kapunk, mindezt a Magyar Posta Műveleti Osztálya aláírással látták el - számolt be az Úgytudjuk.

 

Az elmúlt hetek attól voltak hangosak, hogy sms-ben üzentek csalók hasonló tartalommal, vagyis a csomagos értesítés részleteit akkor kapta meg a felhasználó, ha az üzenetben található linkre kattint.

posta-mail

A link igazából nem is bővebb infóra vitt hanem egy adathalász rendszert indított be, amivel akár a telefonra telepített mobilbank adatait is ellophatták a hekkerek. 

 

A szerkesztőségnél persze nem kattintottak a linkre, hanem inkább gyorsan a Magyar Postához fordultak, hogy a gyanús e-mail után kérdezzenek.

 

A Posta a következő választ küldte:

Gratulálunk a szemfülességükhöz és a tudatos magatartáshoz! Igen, megerősítjük, hogy ismét többen kapnak a Magyar Posta arculati elemeit felhasználó megtévesztő levelet. A mostani hullámban a legtöbb megtévesztő email vállalati emailcímekre érkezett.

 

Sajnos, az utóbbi időben egyre gyakoribb az adathalászat, amely elsősorban a nagyvállalatok arculati elemeit használva téveszti meg a felhasználókat. A Magyar Posta ezért 2020 elején a rendőrséggel együttműködve edukációs kampánnyal hívta fel a figyelmet az adathalászat veszélyeire, és azóta is számos esetben tájékoztatta a közvéleményt, ha adathalász támadásról értesült.

 

Kérjük az ügyfeleinket, hogy legyenek óvatosak, ha gyanús emailt kapnak, inkább tájékozódjanak a társaság honlapján. A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló