2024. március 3., Kornélia

Mindenki ügye

#energiaital

Energiaital-szövetség: A cukormentes energiaital a vásárlók megtévesztése

Nagy Donát 2022.06.03. 08:43

Szerintük egy vicc a nulla energiatartalmú italokat energiaitalnak nevezni.

 

A Magyar Energiaital Szövetség szerint a cukormentes energiaital megtéveszti a fogyasztókat, hiszen egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú italt neveznek a gyártók energiaitalnak, írják a szövetség oldalán közzétett állásfoglalásukban.

 

A közlemény szerint sokan gondoljuk, és néha nem is alaptalanul, hogy egy termék Magyarországon forgalmazott változata, eltér a külföldi változattól. A hazait mindig silányabbnak, gyengébb minőségűnek hisszük, ami néha jogos, de szerencsére nem minden esetben. A termékek közötti eltérésnek („kettős minőség”) a legtöbb eseteben jogszerű és objektív oka is lehet. Ilyen objektív ok lehet, ha a helyi ízlések érdekében egy termék például csípősebb, mint ugyanannak a terméknek egy más területen értékesített változata. Ezt nevezik helyi preferenciának.

just-add-water-2275457_1280
Fotók: Pixabay

 

Léteznek azonban indokolatlanul „kettős minőségű” termékek is, amelyek visszaszorítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei útmutatót készítettek.

Az indokolatlan „kettős minőség” mellett fogyasztói megtévesztés lehet, az is, ha egy gyártó, a termék fő összetevőit kihagyja, vagy olyan mértékben csökkenti le, amitől a termék elveszti jellegzetességét, rendeltetését, és már csak nevében az, ami. Ilyen tipikus megtévesztés például egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú, italt energiaitalnak nevezni. Egy energiaitalnak ugyanis az a rendeltetése, hogy energiát és éberséget adjon.

A fő gond az, hogy az energiához szénhidrát (cukor) kell, ezért értelmezhetetlen kategória a cukormentes (tehát energiamentes) energiaital. Az éberséget pedig a megfelelő mennyiségű koffein biztosítja. Egy valódi energiaital koffeintartalma itthon és külföldön egyaránt 32mg/100ml. Ez a mennyiség nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg.

 

Az utóbbi időben viszont megjelentek a „kiherélt” energiaital változatok is a szövetség szerint. Ezek már csak nevükben energiaitalok, hiszen könnyű belátni, ha egy ital koffeintartalmát annyira lecsökkentette a gyártója, hogy csupán egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml), akkor hiába nevezi azt energiaitalnak, attól még csak kóla, azaz üdítő marad.

Ezért legyünk figyelmesek, mindig nézzük meg, mit veszünk

– zárja közleményét a Magyar Energiaital Szövetség.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló