2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#egészségügy #felmérés #magánegészségügy

Milyen ellátásokért választják legtöbben a magánegészségügyet itthon?

Barna Benedek 2021.09.18. 18:34

Egy nyáron végzett kutatás során a megkérdezettek közel 60 százaléka válaszolta azt, hogy vette már igénybe a magánellátás szolgáltatását.

 

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Miközben a magánellátások költsége a többség számára kifejezetten megterhelő, egyelőre nagyon kevesen élnek csak az egészségbiztosítások és egyéb konstrukciók lehetőségével, de ebben is pozitív fordulatot hozhat a pandémia – derül ki az NN Biztosító nyáron végzett kutatásából, amelynek eredményeiről a Világgazdaság számolt be.

 

Az aktív korú (20–65 éves) hazai internetezők körében végzett felmérés során a válaszadók nyilatkozott úgy, hogy 58 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait. 13 százalékuk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben, ami a magánegészségügy egyre erősödő népszerűségét mutatja.

 

A kutatásból emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási toplistája is:

az első hely vitathatatlanul a fogászaté (a magánegészségügy ügyfelei közül 94 százalék nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is), második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50 százalékos aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

forras-nn-biztosito_lgc

 

A kezeléseket tekintve a megkérdezettek 70 százalékának volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16 százalék magánegészségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozást, amelyek jellemzően az egynapos sebészeti kategóriába estek. A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43 százalék) vezet a nőgyógyászat (17) és a szemészet (14) előtt. A többnapos beavatkozások terén az ortopédia (26 százalék), a fül-orr-gégészet (24) és a nőgyógyászat (23) alkotja az élmezőnyt.

forras-nn-biztosito_lgc (1)

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett. A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban részt vevők 29 százaléka venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. Azonban a műtéti ellátás finanszírozása közel minden második páciens (44 százalék) számára anyagilag megterhelő volt.

 

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a páciensek döntő hányada még mindig saját zsebből fizeti. Ugyanakkor 54 százalék jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére. 12 százalékuk már el is gondolkozott azon, hogy kötne egészségbiztosítást, vagy ilyen kiegészítőt tenne a már meglévő biztosításába (közülük 6 százalék új belépő lenne, akinek egyelőre sem egészségpénztári tagsága, sem külön egészségbiztosítása nincs).

 

(Képek forrása: Piac és Profit / NN Biztosító; Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló